Od raka dojke godišnje oboli 120 do 140 Istranki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godišnje od raka dojka u Istri oboli između 120 i 140 žena. Od iste bolesti u Istri umre između 40 i 60 žena godišnje. Alarmantni su to i teški podaci koje je Ljiljana Vojnić, predsjednica Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea - Pula, navela u sklopu već tradicionalne humanitarne akcije Dan narcisa, a koja je u subotu održana na pulskoj tržnici.

Kako je navala upravo je cilj ove akcije, koja se istovremeno održava u čak 55 hrvatskih gradova, osvijestiti rizik od ove bolesti te upozoriti žene na važnost preventive. Jer, kako pojašnjava, ukoliko se bolest na vrijeme otkrije šanse za preživljavanje su mnogo veće.

- Klub Gea organizira ove akciju 16. puta za redom i moram napomenuti da ju Puljani odlično prihvaćaju. Ljudi već znaju o čemu se radi i rado dođu kupiti poneki cvijet kako bi tom simboličnom donacijom pomogli daljnjem radu Kluba, veli Vojnić. Jer, kako pojašnjava, dotacije iz proračuna su svake godine sve manje, a Klub je živi organizam kojega valja održavati. U njemu se, veli, jednom mjesečno održava Savjetovalište za oboljele od ove maligne bolesti i članove njihovih obitelji, zatim održavaju vježbe i predavanja te limfna drenaža za članice, a puno se radi na preventivi.

- Naš je klub jako aktivan, zapravo funkcioniramo kao malo poduzeće, mada svi radimo volonterski, navela nam je Vojnić zahvalivši se svima koji su donirali cvijeća za akciju, a koje je došlo kako je navela od građana diljem Istre, od Barbana do Medulina, zatim iz staklenika Valtura te poduzeća Global trend. Uz cvijeće svaka je žena jučer dobila i promotivni letak o ovoj bolesti te tuš-krticu kako bi se educirala kako provoditi samopregled koji može spasiti život.

- Unatoč brojnim preventivnim akcijama smrtnost je od ove bolesti i dalje jako visoka. U Hrvatskoj tako od nje godišnje oboli oko 2.600 žena, a umro ih oko 900, veli Vojnić dodavši da ova bolest, na žalost, sve više zahvaća i mladu populaciju, odnosno pogađa mlađe žene. Zbog toga je još jednom upozorila i pozvala žene da se odazovu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kojega u županiji provodi županijski Zavod za javno zdravstvo. U okviru ovog preventivnog programa žene na kućnu adresu dobivaju poziv za besplatni mamografski pregled svake dvije godine, a njime su obuhvaćene žene u dobi od 50 do 59 godina. Cilj je ovoga organiziranog probira smanjiti smrtnost od raka dojke za 25 do 30 posto, otkriti rak u početnom stadiju te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Raspjevani Rovinjci i mažoretkinje podržali akciju

Dvadesetak članica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja Rovinj - "ŽENADONNA" pridružile su se humanitarnoj akciji pod nazivom "Dan narcisa". Riječ je, naime o akciji koju svake prve subote poslije prvog dana proljeća organizira Hrvatski forum rada dojke "Europa Donna", s ciljem ukazivanja na važnost ranog otkrivanja bolesti. Članice rovinjske Udruge, i ove su se godine, odnosno pete za redom odazvale humanitarnoj akciji te su sa štandova dijelile promotivni materijal, te prodavale narcise, zumbule i mimoze, kao i svoje ručne radove - oslikane šalice s motivima Rovinja logom Udruge.

Predsjednica Udruge Ingrid Bernardis Matijašec, zahvalila je građanima na odzivu te posjetila na nepobitnu, ali na žalost i zaboravljanu da svi ljudi, bilo debeli ili mršavi, visoki il' niski, zdravi ili bolesni trebaju živjeti dostojanstveno od rođenja pa sve od posljednjeg daha života, te poručila da  bolesnima nikada ne okrenemo leđa "jer samo zajedno možemo nastupiti i (iz)boriti se protiv ove opake bolesti".

Danu narcisa, koji se odvijao na Trgu maršala Tita odazvali su se i raspjevani Rovinjci - Mini&midi cantanti i solisti Vlade i Bibe Benussi, Rovinjske mažoretkinje te izviđači odreda "Tino Lorenzetto" iz Rovinja. (B.PETROVIĆ, N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter