Od puževa i tripica do slasnih bustoladi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Degustacija tradicionalnih jela Galižane održat će se u svom 11. izdanju u petak s još više jela nego inače i sa zanimljivim gostima. Uz delicije po receptima galižanskih nona, kao što su palenta s puževima, domaći makaroni sa šugom od pijetla, dvije vrste maneštre i palenta s janjećim tripicama, gosti će moći kušati i jela Zajednice Talijana iz Lipika.

Spremaju žene iz sela

- Zanimljivo je da i oni u svojoj kuhinji koriste puževe, donijet će to svoje specifično šugo, a vidjet ćemo kolika je to sličnost s našim, rekla je danas na konferenciji za novinare Diriana Delcaro Hrelja, predsjednica Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane koja organizira 11. Degustaciju.

Uz galižanske "cioche", palentu, makarone, tripice i maneštre od ječma i maneštre od slanutka, u ponudi će se naći domaći kravlji i ovčji sirevi šest lokalnih proizvođača, skuta, zatim domaći pršut. Pripremat će se i tradicionalni kolači, kao što su kroštule, fritule, pince i bustoladi, a za dobru je kapljicu zadužena vinarija Babos iz Vodnjana. Sva se glavna jela nude po 30 kuna, kolači po 20, a maneštre po 15 kuna.

- Sve to spremaju naše žene iz sela. Raduje nas da je 40-ak ljudi uključeno u organizaciju, to su i mladi i stari, volonteri i ponosni smo na to zajedništvo i dobru volju bez čega ne bi bilo ništa, rekao je Pietro Demori iz Zajednice Talijana.

Terasa Circola i igralište

Manifestacija počinje u 20 sati, jela će se nuditi na terasi Circola, a glavnina programa, uključujući i kulturni program na kojem će nastupiti dječja folklorna skupina galižanskog ZT-a i KUD Vodnjan, a kasnije i ples uz glazbu Duo Nevera, održat će se na rukometnom igralištu. Kako su organizatori ove godine usmjerili puno više snage na marketing, što je vidljivo po brojnim plakatima i lecima, tako su odlučili i ove godine podebljati količinu hrane u ponudi, prvenstveno sira i pršuta. Lani je otišlo oko 400 porcija, a ove bi godine moglo biti i više od toga.

- Drago nam je da ove godine i to prvi put sudjeluju Talijani iz Lipika, zajednice koja je izolirana od drugih. Stoga se i oni vesele dolasku da mogu prezentirati svoju kulturu i običaje u krajevima gdje su brojne talijanske zajednice, rekao je Demori.

(Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter