Od Pule do Londona za 15 minuta!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zamislite da se ujutro budite i da odlazite na posao tako da uđete u cijev u Puli i izađete u blizini vašeg ureda smještenog u Londonu samo 15 minuta kasnije! Ukoliko vam pak dođe da napravite đir oko ze, vakuumskemaljske kugle, da vam za to treba tek šest sati, a ako želite samo skoknuti na kavu na Trg bana Jelačića s prijateljem s fakulteta da vam do Zagreba treba tek tri minute. Upravo su takav revolucionirani način javnog prijevoza osmisli prije gotovo dva desetljeća tvorci projekta ETT (Evacuated Tube Transport).

Riječ je o prijevozu bez trenja u vakuumskim cijevima, a oni koji su ga dizajnirali kažu da je sigurnije, jeftinije i tiše putovati tako nego avionom i vlakom. Putovalo bi se u kapsulama koje bi mogle primiti po šest ljudi i koje bi dostigle nevjerojatnu brzinu od 6.500 kilometara na sat, a sve to uz korištenje puno manje energije od sadašnjih masovnih transportnih sustava.

Sustav je osmislio i ime mu dao inženjer Daryl Oster još tijekom 1990-ih, a patentirao ga je 1997. godine, u nadi da će skupiti financijsku potporu. No, dosad tehnologija još nije zaživjela. 

Vakuumske cijevi funkcionirale bi slično kao Maglev (magnetno levitacijski) vlakovi, odnosno levitirale bi iznad tračnica korištenjem magnetnih sila, samo što bi se kroz vakuum u kojem nema otpora kretale puno brže. To bi omogućilo putnicima da putuju od New Yorka do Los Angelesa u samo 45 minuta ili od New Yorka do Kine u samo dva sata, a upravo je ova država pokazala najviše interesa za ovaj projekt.

No, nije jasno što bi se dogodilo u slučaju potresa, ili neke nesreće, odnosno ako kapsula izleti iz cijevi pri takvoj brzini.

Milijarder i jedan od najvećih poduzetnika današnjice Elon Musk nedavno je javnosti predstavio još jedno svjetsko čudo - superbrzi sustav transporta nazvan "Hyperloop". Putnici bi se prevozili u kapsulama od aluminija, koje bi se "ispaljivale" kroz zračni tunel pomoću magneta i velikih ventilatora. Kapsule bi lebdjele na zračnim jastucima čime bi se eliminiralo trenje. Doduše, putovalo bi se brzinom od "samo" 1.280 kilometara na sat, dakle pet puta sporije od sustava ETT-a. (M. JERIN)

CIJELI TEKST U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter