Od pršuta do zdravstvenog turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetak zainteresiranih ugostitelja, iznajmljivaca soba i apartmana te drugovrsnih potencijalnih pružatelja turistickih usluga okupilo se na inicijalnom sastanku za osnivanje turistickog klastera za podrucje opcine Tinjan. Poticaj ovoj inicijativi, kako je objasnio opcinski nacelnik Mladen Rajko, dolazi iz sve veceg turistickog interesa za Tinjanštinu, ali i iz živahnog razvoja turistickih resursa u posljednjih nekoliko godina.

Svojevrsno ohrabrenje buducim turistickim poduzetnicima dala je Ana Deltin iz poreckog Instituta za poljoprivredu i turizam, predstavivši rezultate istraživanja o ponašanju turista u krizno vrijeme. Oni pokazuju da ce potencijalni turisti bez obzira na opcu recesiju i dalje dolaziti jer putovanja više ne spadaju u kategoriju luksuza, vec potrebe; a recesija, utvrdeno je takoder, ne utjece na odluku o izboru destinacije, prijevoznog sredstva i obima putovanja.

Rajko je zatim podsjetio na turisticke resurse u ovoj opcini, pocevši od projekta opcine istarskog pršuta, pa preko vampira iz Kringe Jure Granda, europskog suhozida u Kringi, pješackih i biciklistickih staza, tinjanskih kosira, sve do planova o zdravstvenom turizmu i revitalizaciji tinjanske starogradske jezgre.

Ukljucenje u zajednicki turisticki klaster donijet ce svakome poneku povlasticu i dobrobit, poput besplatne izrade web-stranica i redovitog ažuriranja podataka na njima, razmjene informacija iz podrucja turizma, koordinacije rezervacija smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, organizacije dogadaja koji privlace turiste, besplatne promocije usluga i sudjelovanje na sajmovima, i strucne pomoci.

Buduci clanovi klastera ce takoder potpisati zajednicki ugovor o suradnji, i bit ce obvezni koristiti zajednicki vizualni identitet te uz vlastitu ponudu promovirati i cijelu opcinu Tinjan kao destinaciju; u svome objektu držat ce propagandne materijale i ostalih potpisnika sporazuma, a neupitne ostaju i financijske obveze prema sustavu turistickih zajednica.

Na prvom su sastanku svi nazocni podržali ovu zamisao podizanja turisticke ponude Tinjanštine na višu razinu, pa ce sljedeci konkretni zadatak biti osnivanje Turistickog društva u Tinjanu, koje bi djelovalo u sklopu Turisticke zajednice središnje Istre. To bi se društvo trebalo organizirano pozabaviti stvaranjem turistickog brenda Tinjanštine, a do njegova osnivanja treba osmisliti model njegova financiranja i programske smjernice.


Podijeli: Facebook Twiter