Od "provincijalnog" Brna stvorio međunarodno kulturno središte

"Pjesnik" - 1970.
"Pjesnik" - 1970.

Danas se u galeriji Zuccato u 20 sati otvara izložba "Jiri Valoch - Moć nemoćnih" koja predstavlja prvi sažeti retrospektivni prikaz djelovanja češkog umjetnika, teoretičara, profesora i kustosa.

Okosnicu izložbe čine djela nastala šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća koja pokazuju razmjerno širok raspon interesa umjetnika, od fotograma i frotaža nastalih na nadrealističkim iskustvima predratne avangarde, zatim radikalnih konceptualnih projekata i serija fotografija, preko vizualne ili konkretne poezije, vizualnih partitura, verbo-vizualnih instalacija, te drugih zanimljivih konceptualnih praksi, akcija u duhu Fluxusa, primjera land-arta, pa sve do body-arta. Valoch rođen 1946. godine studij češkog i njemačkog jezika, te estetike završio je 1970. godine na sveučilištu u Brnu. Vizualnu poeziju stvara od 1963. godine, od 1966. djeluje kao likovni kritičar, teoretičar i kustos, a od ranih sedamdesetih godina bavi se različitim konceptualnim praksama. Sudjeluje u brojnim manifestacijama neslužbene scene, u Brnu 1968. godine organizira avangardnu izložbu kompjutorske grafike, a godinu kasnije izložbu partitura. Od početka sedamdesetih do prijelaza u novo stoljeće kao kustos organizira brojne izložbe iznimno važnih čeških i slovačkih umjetnika u Kući umjetnosti Grada Brna, a od 2002. do 2011. godine u Nacionalnoj galeriji u Pragu.

Valoch je djelovao u nezahvalnom političkom vremenskom razdoblju Hladnoga rata i geopolitičke podjele svijeta na dva bloka, ali je i u tim okolnostima od gotovo provincijalnog grada Brna stvorio međunarodno kulturno središte. O njegovu doprinosu suvremenoj umjetnosti svjedoče brojne izložbe i publikacije, kao i druge manifestacije na kojima su prisustvovali priznati stručnjaci ne samo iz istočnoeuropskog umjetničkog kruga, već i čitavog svijeta. Tome u prilog govori i bogata dokumentacija, kao i umjetnička produkcija sačuvana u mnogobrojnim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Inače, izložena djela dio su jedinstvene zbirke dokumentacije umjetničkih djela avangardne umjetnosti i radikalnih praksi "Kolekcije Marinko Sudac" nastalih od 1914. do 1989. u srednjoj i istočnoj Europi, a Valochova djela prikupljana su tijekom razdoblja od 16 godina. Izložba se održava u sklopu projekta "Umjetnik na odmoru" turističke tvrtke Valamar, koja se odvija već petu godinu zaredom, u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde, Kolekcije "Marinko Sudac", a sve u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč. Kustosica izložbe je Ivana Janković iz zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, a predstavlja uvod u veliku retrospektivnu izložbu koja se planira održati u MSU sljedeće godine. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter