Od proteklog vikenda Fažana u turističkom plusu

Priče s  fažanske rive oplemenjuju turističku ponudu Fažane (N. L.)
Priče s fažanske rive oplemenjuju turističku ponudu Fažane (N. L.)

Proteklog vikenda Općina Fažana konačno je počela bilježiti  turističke pluseve. Naime, u razdoblju od 1. siječnja do 6. srpnja ove godine na ovom je području ostvareno ukupno 218.658 noćenja, dva posto manje nego u lanjskom istom razdoblju. Istovremeno je  zabilježeno 35.135 dolazaka, 153 manje nego lani. No, taj se minus proteklog vikenda istopio, da bi od 16. srpnja i noćenja i dolasci bili u laganom plusu, veli Melita Peroković, direktorica Turističke zajednice Fažane.

- Od početka godine do 20. srpnja ostvareno je 356.950 noćenja te 52.905 dolazaka i zasad je to plus od jedan posto i u dolascima i u noćenjima. Najave većih turističkih subjekata su pozitivne i nadamo se da će tako i ostati. Dnevno u općini boravi 400 do 500 gostiju više u odnosu na lani. Bitno je da se taj minus iz dana u dan smanjuje, tako da smo, od minusa koji je za prvih šest mjeseci iznosio čak 16.000 noćenja, 18. srpnja bili u plusu od 3.000 noćenja, veli Peroković.

Prvotni minus ona pak obrazlaže izuzetno lošim vremenom i velikim brojem kišnih dana u svibnju i lipnju, što je znatno utjecalo na dužinu boravka u kampovima i privatnom smještaju. Najbrojniji gosti dolaze s njemačkog tržišta i ostvaruju 34 posto ukupnih noćenja. Slijede ih Slovenci s 14 posto, Talijani s devet te Nizozemci s osam posto noćenja. Ostvarena noćenja gotovo su proporcionalna strukturi smještajnih kapaciteta: 71 posto ostvari ih se u kampovima te 29 posto u privatnom smještaju.

- Ovogodišnjim planom predviđena je realizacija 915.000 noćenja, što je na razini prošle godine. Na području Općine kontinuirano se podiže kvaliteta ponude. Tako su ove godine oba kampa podigla kvalitetu za jednu zvjezdicu, pa Bi Village ima četiri, a Pineta tri zvjezdice. I privatni smještaj također postaje sve kvalitetniji, pa od lani imamo objekte s pet zvjezdica. Sveukupno, na području fažanske općine 58 posto smještajnih kapaciteta kategorizirano je s četiri zvjezdice, veli Peroković te dodaje da standarde smještaja prati i infrastruktura, te dodatna ponuda. Tako su u Fažani, od četiri kilometra ukupne obale, na gotovo tri prostiru uređene plaže s raznim dodatnim sadržajima te dijelovima opremljenim za invalide.

Dio plaže uređen je za pse. Ove godine otvoren je novi pješački most u Valbandonu, kao sastavni dio pješačkih i biciklističkih staza, napominje. Osim toga, uređena je i Staza dobrih vibracija, dok su u Valbandonu postavljene replike mozaika tamošnje rimske vile.

- Općina Fažana je najvećim dijelom obiteljska destinacija, pa su tome prilagođeni i dodatni sadržaji. Novost ovogodišnje ponude je avanturistički park Jangalooz. Ovom segmentu gostiju namijenjena su i broja zbivanja Fažanskog kulturnog ljeta u organizaciji naše turističke zajednice. Od svibnja do listopada održava oko 50 različitih manifestacija. Veći dio manifestacija su tradicionalne i iz godine u godinu oplemenjene su dodatnim sadržajima, napominje naša sugovornica.

Ribarskaa tradicija Fažane provlači se brojnim sadržajima, poput Male ribarske akademije Sardela, Škole soljenja sardela, Mora na stolu, manifestacije Ča ribari znaju, Rapsodije u plavom, Tradicijskih dana i kreativnih radionica koje se održavaju svake srijede tijekom ljetnih mjeseci.

(Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter