Od prosinca certifikati izvrsnosti hrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo 70 posto hrvatskih gradana smatra da se zdravo hrani, no istovremeno ih skoro 50 posto priznaje da ima višak kilograma, pokazalo je novo istraživanje Centra za istraživanje tržišta, predstavljeno na otvaranju Laboratorija hrane i pica (LHiP), prve agencije koja ce domacim i stranim proizvodacima te distributerima hrane izdavati certifikate o izvrsnosti proizvoda. Velika vecina ispitanih gradana, njih 92 posto, kaže da bi najradije kupovali proizvod ciju kvalitetu jamci certifikat.

LHiP cine strucnjaci Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta koji su agenciju i pokrenuli, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, strucnjacima Veterinarskog instituta, nutricionistima i sanitarnom inspekcijom. Za 22.000 kuna po proizvodu, proizvodac koji to želi Laboratoriju ce davati na ispitivanje svoj proizvod, i ukoliko on zadovolji 80 posto zadanih parametara, odnosno dobije najmanje cetvorku, imat ce pravo taj proizvod oznaciti certifikatom izvrsnosti.

Ispitivanje sastava proizvoda i njegovih nutricionistickih vrijednosti obavljat ce se u laboratorijima Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, a uzorak proizvoda uzimat ce se u maloprodaji, a ne kod proizvodaca.



Certifikat ce trajati godinu dana tijekom koje ce proizvod biti ponovno kontroliran. Iza oznake izvrsnosti stajat ce niz pokazatelja o mikrobiološkim, kemijskim i drugim osobinama hrane, kao i ocjena podobnosti ambalaže. Time ce se proizvodace, smatraju u LHiP-u, potaknuti na poboljšanje proizvoda radi povecanja konkurentnosti jer ce kupci, uvjereni su strucnjaci, zahvaljujuci certifikatu, tom proizvodu više i vjerovati.

Za sada je za njihove usluge zainteresirano šest velikih poduzeca sa 40 svojih proizvoda, a, ne otkrivajuci o kojim se tvrtkama radi, u Laboratoriju napominju da ce prvi certifikati svjetlo dana ugledati pocetkom prosinca.

Kako je pokazalo istraživanje GfK-a, vecina gradana ne zna kakve je kvalitete hrana koju konzumiraju, a od 80 posto onih koji citaju deklaracije njih 36,5 posto smatra da pravi sirovinski sastav hrane uopce ne odgovara onome na deklaraciji.


Podijeli: Facebook Twiter