Od procesije mjestom i blagoslova vina do kušanja mladog maslinovog ulja


Dvodnevna proslava sv. Martina, zaštitnika Ližnjana, održala se u ovom mjestu u petak i subotu. I dok je u petak u Crkvi sv. Martina održan kulturno-umjetnički program pod nazivom "U čast sv. Martinu" u subotu je u Općinskoj sali otvoren takozvani "Mali Martinjski sajam" u organizaciji Udruge poljoprivrednika Agro - Mladica.

Na sajmu se mogao kušati med te mlada maslinova ulja članove ove udruge - 18 različitih uzoraka. Kako doznajemo od Ankice Piccoli, predsjednice udruge, na području Općine Ližnjan ukupno je 95 hektara nasada maslinika, a na kušanje je ponuđeno mlado ulje, prerađeno prije samo desetak dana, koje će svoju premijeru imati idućeg vikenda na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu gdje će udruga imati svoj štand.

- Ulja već sada izgledaju odlično, a što nam je točno ova godina donijela vidjet ćemo nakon analize ulja, veli Piccoli dodajući da udruga svake godine organizira i svoju smotru ekstra djevičanskih maslinovih ulja, a iduće će se organizirati jubilarna deseta smotra. Ližnjanska ulja, dodaje, do sada su po svim smotrama polučila odlične rezultate, a dio zasluga ide i samoj udruzi koja se bavi edukacijom maslinara te im pruža savjete.

Na smotri su svoje radove izložili i mališani područnog odjela Šišan, a učenici ližnjanske škole, danas četvrtaši, knjigu "Vera Nevera" koju su lani osmislili i izdali.

U jutarnjem kulturno-umjetničkom programu "Martinja u Ližnjanu" sudjelovala su djeca vrtića "Bubamara" iz Ližnjana, školarci OŠ. dr. Mate Demarina - Područno odjel Ližnjan, KUD Kuje Ližnjan, nakon čega je u crkvi sv. Martina održana svečana misa koju je predvodio je vlč. Milan Mužina, dekan pulskog dekanata u koncelebraciji s prijašnjim župnicima ove župe - vlč. Atilije Krajcar, vlč. Josip Zović, vlč. Ivan Prodan i župnik iz Oprtlja vlč. Anton Tonči Jukopila, inače rođeni Ližnjanac.

Nakon mise selom je krenula procesija s kipom sv. Martina, zaštitnika Ližnjana. Nakon mise uslijedio je zabavan i gastro program - obilazak konoba i blagoslov vina kojeg je organizirala Udruga Ližnjanske maškare, dok je večer ponudila slasne pjate šuga od divljači i žbruvade kojeg su pripremali članovi Udruga Ližnjanske maškare i DVD-a Ližnjan. Za zabavu je pak bio zadužen Škico i Trio Val. Na svoje su došli i ljubitelji sporta jer je na  igralištu Šaraja odigrana nogometna utakmica između NK Ližnjan i NK Istra Pula.

Organizator programa su Općina Ližnjan i Udruga Ližnjanske maškare, a suorganizatori cijele manifestacije Dječji vrtić Bubamara DVD Ližnjan, KUD Kuje, OŠ. dr. Mate Demarina PO Ližnjan, Udruga Ližnjanske maškare, Udruga poljoprivrednika Agro – Mladica, Turistička zajednica Općine Ližnjan i Župa sv. Martina. (B. PETROVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter