Od prigodnih sajmova do kuhanja u velikoj pulskoj padeli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trbuh grada, pulska tržnica, živa je i kada kiša lije k'o iz kabla, kao što je to bilo jučer. Iako je zeleni dio bio poluprazan, u zgradi tržnice kupovalo se, prodavalo, ali i ćakulalo uz prvu jutarnju kavu. I dok se u prizemlju zgrade kupci mogu opskrbiti svježim mesom i mesnim proizvodima, mliječnim proizvodima, ali i slasticama, na katu tržnice situacija je, što se zakupaca i ponude tiče, sve bolja. 

Poklon paketi

Naime, kako doznajemo od direktora Tržnice Renata Perca, na katu su svi poslovni prostori puni. Ipak, došlo je do određenih promjena. Tako se popularna pekara "Nello" s kata preselila u prizemlje, a na njeno će mjesto uskoro stići voćari iz Kaldira. Oni će, doznajemo, nuditi svježe sezonsko voće po čemu su i poznati, a zimi prerađevine od domaćeg voća.

Na katu je prošle subote otvorena i trgovina "Marinena delicije", vlasnice Nevenke Stanić iz Medulina. Svoju ponudu bazira na proizvodima od gljiva pa tako nudi proizvode sa šumskim gljivama poput ajvara, pašta, ali i kvalitetne suhe vrganje. Uskoro u ponudu planira uvesti i smrznute vrganje.

- Nudimo cijelu paletu proizvoda od tartufa, zatim proizvode od aronije i konoplje, poput konopljinog ulja i proteinskog brašna pa sve do vina i rakija, a bitno je da je riječ o domaćim proizvodima lokalnih OPG-ova koji su ekološki uzgojeni, veli nam Stanić. Zaključuje kako u ovo predblagdansko vrijeme kupcima nudi i pakiranje svega što nudi u prigodne poklon pakete.

Od direktora Perca doznajemo kako je zanimljiva situacija s preostala dva poslovna prostora koja su se zadnja popunila - u jednom je talijanski zakupac nedavno otvorio trgovinu s tipičnim toskanskim proizvodima poput vina, pjenušaca i piva dok preko puta njega svoj dućan planiraju otvoriti - Nijemci! Kako nam veli otvorit će trgovinu u kojoj će prodavati tipične njemačke gastro proizvode, ali i uvoziti tipične istarske delicije u svoju domovinu. 

Danas grah s kobasicama

- Zadovoljni smo popunjenošću ali i time da će se kroz cijeli prosinac na tržnici nešto događati. Tako već danas u 11 sati na tržnici planiramo započeti prosinačka događanja i to kuhanjem u velikoj pulskoj padeli. Građane ćemo počasiti grahom i kobasicama te pozivam sve da dođu u što većem broju, naveo je Perc dodajući da će se program održati i u slučaju kiše jer će se štandovi natkriti, a da će za glazbeni dio zabave biti zadužena grupa "In vino veritas".

Tu programima nije kraj, tijekom prosinca na tržnici će se organizirati programi HandMade by Markat i Mirisi i okusi Mrkata gdje će se moći kupiti delicije i prigodne hand made sitnice za poklone. Prigodan program održat će se 16. prosinca od 10.30 sati, uz grupu "In Vino Veritas" na tržnici na Verudi. Od 19. do 22. prosinca, od 10.30 do 12.30 sati, na centralnoj tržnici nastupaju u sklopu programa Jazz Christmas - St.Thomas Quartet i Ivona Fabris. Prigodni gastro i zabavni programi održat će se i 23. i 30 prosinca. Dan prije Badnjka ponovo će se kuhati u velikoj pulskoj padeli uz glazbenu pratnju "Anelida" i grupa "Boom", a 30. prosinca na rasporedu je tradicionalna fritaja od 2018 jaja, dok će goste zabavljati Vesna Nežić-Ružić, "Duo Magnolija" i grupa "Boom" na prvom katu tržnice. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter