Od povijesti koturaljkanja u Puli do izrade fritula

Pozivnica za izložbu pulskog Povijesnog i pomorskog muzeja Istre
Pozivnica za izložbu pulskog Povijesnog i pomorskog muzeja Istre

Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu, desetu Noć muzeja pod nazivom "Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um", koja će se održati 30. siječnja od 18 sati do 1 iza ponoći sa slobodnim ulazom na sve programe.

Tema 10. Noći muzeja se konceptualno nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju, čime se žele dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihovo interpoliranje u programe kulturno-turističkih itinerera. Noć muzeja 2015. Hrvatsko muzejsko društvo ostvaruje u suradnji s hrvatskim muzejima, Gradom Zagrebom, Tehničkim muzejom Zagreb, Teslinim rodnim krajem u Lici – gradom Gospićem, Muzejom Like Gospić, te Memorijalnim centrom "Nikola Tesla" Smiljan kao glavnim partnerima. U programima Noći muzeja posebno se naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova.

Kreativne i atraktivne prezentacije

Temu Noći muzeja 2015. "Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um" podržat će muzeji, arhivi, knjižnice, znanstveno-istraživački centri, obrazovne i druge institucije. S obzirom na bogatstvo brojnih izuma i otkrića iz sfere znanosti i umjetnosti u fundusima kulturnih institucija, očekuju se kreativne i atraktivne prezentacije koje će privući brojne posjetitelje.

I brojni istarski muzeji pridružit će se toj manifestaciji. Povijesni i pomorski muzej Istre u 18 sati ima otvorenje izložbe "Pattinaggio - povijest koturaljkanja u Puli". Na izložbi se prikazuje prvenstveno povijest koturaljkanja u Puli, tradiciji koja seže od kraja 19. stoljeća., o rekreiranju i zabavi, od drvenih kotača tadašnjih koturaljki do ostalih sportova koji se odvijaju u dvorani. Bit će izloženi predmeti iz zbirki Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, građa koja se nalazi i čuva u koturaljkaškom klubu "Uljanik" Pula, te građe iz privatnih zbirki. U 19.20 sati u kinu Valli počinje projekcija videofilma Đorđa Jandrića "HrpaZgRiZg". U Muzeju suvremene umjetnosti Istre od 18 sati može se razgledati izložba "Tu smo 4", koja se svečano otvara u 21.30 sati, a 22 sata počinje koncert Livia Morosina.

Arheološki muzej Istre je zatvoren zbog obnavljanja, no zato će se programi održavati u drugim prostorima o kojima ovaj muzej skrbi. U 19 sati u galeriji C8 je razgled izložbe "Anne Frank", a u 19.30 sati u Augustovom hramu izložba "City Data Future". U 20 sati u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca bit će otvorena izložba "1914." autora Hassana Abdelghanija. U užem smislu izložba prati stratišta, groblja i nadgrobne fotografije preminulih vojnika, te njihove privatne stvari sačuvane u fundusima memorijalnih centara i muzeja. Na izvedbenoj razini, izložba je zamišljena kao multimedijalni doživljaj na kojem će osim fotografija, biti predstavljen i mozaik ratnih videozapisa iz arhive vizualnog umjetnika Davida Nikolića. Rock-blues koncert grupe Small House Brown bit će u 21 sat u podzemlju Arene.

Izložba Slavice Marin u MMC-u Luka

U prostorima MMC-a Luka Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre organizira otvorenje samostalne izložbe Slavice Marin, a Sveučilišna knjižnica u Puli u 19 sati koncert u spomen-sobi Antonia Smareglie te od 18 sati do 1 sat stručna vodstva kroz: Spomen-sobu Mije Mirkovića, ostavštinu Eduarda Čalića, Pokrajinsku knjižnicu Istre i Mornaričku knjižnicu.

Zavičajni muzej Buzet u 18 sati donosi Pričaonicu za djecu (igraonica), a slijedi u 18.30 sati freskoslikarska radionica. U 20 sati u galeriji Skladište je koncert Atma Mundi Ensemblea, a u 21.30 sati otvorenje izložbe radova freskoslikarske radionice te u 22 sata koncert Jure Černeha i Harisa Brkovića. U Buzetu program završava u 23 sata koncertom Elis Lovrić i točno u ponoć slušaonicom "Rock arheologija".

"Istra, jučer, danas, sutra" u Pazinu

Novigradski Muzej Lapidarium u 18 sati počinje svoj program "Potraga za blagom", u 19 sati je puzzle-time, natjecanje parova u slaganju puzzli, u 20 otvaranje izložbe "Novigrad na starim razglednicama", a u 21 Lapidarium Music Box koncert.

Pazinski Etnografski muzej Istre u 18.30 sati priprema izložbu "Istra, jučer, danas, sutra" - Kako djeca vide tradiciju, a u 21 sat je predstavljanje kataloga "Istarski tradicijski instrumenti iz fundusa Etnografskog muzeja Istre".

Etnografski muzej u Bujama, odnosno njegov stalni postav moći će se razgledati uz stručno vodstvo od 18 sati, a u 19 sati najmlađi će imati svoju radionicu. U 20 u Gradskoj galeriji Orsola otvara se izložba likovnih i fotografskih radova na temu Nikola Tesla. U 21 sat je otvorenje izložbe grafičkih ilustracija polaznika kreativne radionice ilustriranja, a pola sata kasnije druženje uz kuhano vino i akustični koncert kantautora Vladimira Kuzmana.

Narodni muzej Labin program Noći muzeja u 19 sati počinje izložbom "Don Luka Jelić i Nin", a u 20 sati slijede "Otvoreni atelieri" likovnih umjetnika u starogradskoj jezgri.

Kuharice, predstava i stručno vodstvo u Poreču

Zavičajni muzej Poreštine u 18 sati ima na repertoaru radionicu za djecu "Moja prva kuharica", a u 19 sati stručno vodstvo po izložbi "Danas na meniju: 50 godina Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića u Poreču". Dramska predstava "Oštarija poli Franka" u izvedbi članova Društva prijatelja Giostre na redu je u 20 sati, a sat i pol kasnije projekcija fotografija i kratkih filmova o povijesti Poreča, te stručno vodstvo u prostorima Istarske sabornice. Tribal dance i druženje uz zakusku počinje od 22.30 sati. Program će se odvijati u prostoru Istarske sabornice.

Muzej grada Umaga pokazat će od 18.30 sati izradu umaških fritula, kao i izradu praćki za podvodni ribolov. Od 19.30 sati moći će se razgledati izložba "Od zbrke do zbirke" - donacije sugrađana Muzeju grada Umaga, a pola sata kasnije je predstavljanje rezultata novih arheoloških istraživanja na poluotoku Katoro. Program će završiti zabavom i druženjem uz gunjce i kantadure - izvođače tradicionalne glazbe Bujštine. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter