Od poreza na vikendice tek 10 milijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijska organizacija Hrvatske narodne stranke traži da se poveca porez na kuce za odmor. Kako je na konferenciji za novinare u srijedu rekao predsjednik organizacije Veljko Ivancic, taj je porez premali u odnosu na vrijednost koje te nekretnine imaju.

- U ovoj ekonomskoj krizi sve jedinice lokane samouprave imaju poteškoce oko punjenja proracuna i planiranja novog za 2010. Mnogi zato posežu za mjerama štednje i racionalizacije troškova. To jer dobro, medutim trebalo bi naci i neke nove izvore prihoda. Mi u HNS-u smatramo da bi opcine i gradovi trebali više prihodovati od poreza na kuce za odmor i da bi se taj porez trebao povecati za sto posto, kazao je.

Smatra žalosnim što trenutno ovaj porez iznosi pet do 15 kuna po metru kvadratnom za kuce koje se nalaze uz samu crtu mora i cija vrijednost doseže od 300 do 500 tisuca eura, dok primjerice vlasnici automobila starih i do deset godina, kojima vrijednost ne prelazi deset tisuca eura, moraju godišnje placati porez od 400 do 800 kuna.

Dodao je da trenutno u istarskim opcinama i gradovima u proracunima od tog poreza planirano samo 10 milijuna kuna prihoda. Primjerice, u Umagu ta stavka proracuna cini tri milijuna kuna, Novigradu 1,5 milijuna, Porecu 1,7 milijuna, Rovinju 600 tisuca, a Puli samo 150 tisuca kuna. Cudi ga što je u nekim gradovima ta stavka tako mala te da bi se jedinice lokalne samouprave trebale više potruditi da namaknu takav prihod te da bi trebale imati bolji uvid na terenu.

- Mnogi gradani s dvojnim državljanstvom u Istri imaju nekretnine u vrijednosti od milijun do milijun i pol eura. Tu prijavljuju prebivalište, iako ovdje ne žive. Time automatski ne placaju ovaj porez. O tome bi jedinice lokalne samouprave trebale više voditi racuna, nego da kao Grad Pula povecavaju cijene komunalnih doprinosa. Isto tako pitam se zašto se zakon o porezu na kuce za odmor donosio u ovakvom obliku kada se od njega mogu puno bolje puniti proracuni lokalnih jedinica. Cini se kao da to nisu htjeli uciniti jer i sami imaju vikendice na moru, zakljucio je Ivancic.


Podijeli: Facebook Twiter