Od ponoći niže cijene goriva

Ilustracija (V. KARUZA/NL)
Ilustracija (V. KARUZA/NL)

Cijene motornih benzina će od ponoći biti niže 9, odnosno 10 lipa po litri, a dizelskih goriva od 13 do 15 lipa, podaci su Ministarstva gospodarstva, koje je posljednji put objavilo najviše cijene motornih benzina temeljem Pravilnika o najvišim cijenama derivata. 

Naime, od 1. siječnja iduće godine na snagu stupaju izmjene Zakona o tržištu naftnih derivata kojima se ukida Pravilnik o utvrđivanju najviših cijena naftnih derivata i formiranje cijena prepušta tržištu.

Od ponoći će najviša cijena eurosupera BS 95 biti 10,17 kuna po litri, što je 9 lipa niže od dosadašnjih 10,26 kuna. Za 10 lipa pojeftinit će eurosuperi 98 i 100 pa će se eurosuper BS 98 od ponoći prodavati po 10,47 kuna (do sada 10,57), a eurosuper BS 100 stajat će 10,67 kuna (do sada 10,77).

Nova najviša cijena eurodizela BS od sutra će biti 9,75 kuna, što je 13 lipa manje od dosadašnjih 9,88 kuna. Za 14 lipa po litri pojeftinit će plavi dizel, odnosno plinsko ulje obojano plavom bojom, kojemu je nova cijena 6,22 kune (do sada 6,36), dok će cijena loživog ulja pasti za 15 lipa, na 6,67 kuna (do sada 6,82). 

Ministarstvo je te nove cijene utvrdilo temeljem još uvijek važećeg Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, po kojemu je svaka dva tjedna utvrđivalo i objavljivalo najviše razine maloprodajnih cijena. Promjena cijena pritom je ponajviše ovisila o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Pravilnik je pritom ograničavao i najviše dopuštene promjene - u slučaju rasta najviše 3 posto, a u slučaju pada najviše 6 posto.

Od početka iduće godine pak naftne kompanije neće imati takvih ograničenja već će potpuno slobodno utvrđivati svoje cijene.

Naime, Sabor je 14. prosinca usvojio izmjene Zakona o tržištu naftnih derivata kojima je ukinut Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter