Od ponedjeljka stupa na snagu zabrana pušenja u Pekingu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Pekingu od ponedjeljka, 1. lipnja, stupa na snagu zabrana pušenja u restoranima, uredima i u javnom prijevozu, što oduševljeno dočekuju zagovornici nepušenja, a koliko će nove mjere biti učinkovite, ostaje da se vidi.

Prema novim propisima, oni koji u glavnom gradu Kine prekrše zabranu, a ona uključuje i pušenje u blizini škola i bolnica, morat će platiti 200 juana (32,25 dolara). Do sada se za nedozvoljeno pušenje kažnjavalo s 10 juana (1,60 dolara) kazne, ali jako rijetko.

Novim propisima zabranjeno je i oglašavanje duhana u zatvorenim prostorima u Pekingu, kao i u javnom prijevozu i u medijima, prema službenim medijima. Ako netko triput prekrši zabrane, bit će javno imenovan i "osramoćen" na internetskoj stranici vlade, objavio je Reuters.

Kazne tvrtkama koje propuste iskorijeniti puštenje u svojim prostorima mogu se popeti i do 10.000 juana (ili 1.600 dolara). Kina je najveći svjetski potrošač duhana s 300 milijuna aktivnih pušača, a smatra se da od bolesti uzrokovanih pušenjem godišnje umire oko milijun Kineza.

Stručnjaci drže da bi se broj umrlih od bolesti povezanih s pušenjem u Kini mogao utrostučiti do 2030. Kutija cigareta može se kupiti i za manje od pet juana (80 centi), a puši ih više od polovine kineskih pušača. Duhanski porezi čine desetinu nacionalnih proračunskih prihoda. U Kini je ponuda cigaretom uobičajeni pozdrav među muškarcima, kao i pušenje u autobusima, liftovima pa čak i bolničkim čekaonicama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter