Od ponedjeljka nove blokade fakulteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studenti zagrebackog Filozofskog fakulteta (FF) najvjerojatnije ce u ponedjeljak krenuti u novu blokadu, kako su i najavili po okoncanju prosvjeda prošlog proljeca. Naime, smatraju da ništa ili vecina od onog što traže - javno financirano visoko obrazovanje na svim razinama - nije ispunjeno, a tvrde i da ce novi Zakon o sveucilištima - nacrt kojeg su imali priliku vidjeti - znaciti daljnji korak ka komercijalizaciji visokog obrazovanja.

Najave ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa da ce svi brucoši biti oslobodeni ikakvog placanja tijekom prve godine studiranja za studente su tek prašina u oci, a s tim prijedlogom se još nisu u potpunosti složili ni predstavnici hrvatskih sveucilišta.

Na plenumu održanom u utorak navecer odluceno je da ce se u ponedjeljak u 12 sati blokirati najveca dvorana na fakultetu, te ce se potom na licu mjesta pristupiti glasovanju o blokadi. Medutim, vecina okupljenih na prošlom plenumu podržavala je blokadu, te je izvjesno da se od ponedjeljka predavanja na ovom fakultetu ponovno nece održavati.

Dekan FF-a Damir Boras suzdržao se od komentiranja studentskih odluka. - Zaista, postoji prica da se krece u blokadu, no naši studenti cine samostalno tijelo i ne želim ulaziti u njihove odluke. Mogu reci tek da podržavam zahtjeve da školstvo bude što bolje i što transparentnije financirano, izjavio je Boras.

Premda ce prosvjedi teško nadmašiti proljetne - kada je u jednom trenutku bilo blokirano 20 fakulteta u svim vecim hrvatskim gradovima - studenti FF-a ipak ocekuju da ce se veliki broj fakulteta prikljuciti jednom kada zapocne blokada na zagrebackom Filozofskom. Vjetar u jedra hrvatskih studenata predstavlja i cinjenica da trenutacno prosvjeduju deseci tisuca europskih studenata, te je samo u Njemackoj blokirano izmedu deset i dvadeset visokoškolskih ustanova.


Podijeli: Facebook Twiter