Od ponedjeljka glasanje za Istrianu

Svi prošlogodišnji pobjednici (Manuel ANGELINI)
Svi prošlogodišnji pobjednici (Manuel ANGELINI)

Danas su obznanjena imena nominiranih za ovogodišnju Istrianu, nagradu koju Istarska županija dodjeljuje istaknutim pojedincima iz svijeta gospodarstva, kulture, glazbe, zdravstva i sporta.

Kako je kazao utemeljitelj nagrade Daniel Sponza, od ponedjeljka 2. do petka 6. prosinca gradonačelnici, načelnici općina, gospodarstvenici, kulturni i zdravstveni djelatnici i institucije, ali i gledatelji TV Nove i TV Istre te slušatelji Radio Pule moći će glasati za naj-Istrijanku ili Istrijana. Statua se dodjeljuje šestu godinu zaredom, a najzaslužnije nominira povjerenstvo.

Kandidate u kategoriji gospodarstva nominira Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Hrvatske gospodarske komore, za zdravstvo od ove godine Irena Hrstić, sanacijska upraviteljica pulske bolnice, a do prošle godine tadašnji ravnatelj Lems Jerin, za kulturu predlaže resorni županijski pročelnik Vladimir Torbica, za glazbu Nataša Petrić, uime Hrvatske glazbene unije, a za sport Dario Koraca, u ime županijskog Saveza sportova.

Svečanost dodjele održat će se u kinu Valli u petak 13. prosinca u 13 sati, a u glazbenom dijelu programa nastupit će Neno Belan i etno skupina Šćike.

U kategoriji zdravstva predloženi su doktorica medicine Nadia Komparić, viša medicinska sestra Darinka Jurcan i magistra farmacije Irena Grahovac.

Boris Domagoj Biletić, Matija Ferlin i Kristina Mihovilić nominirani su u području kulture.

Nagrađivani dizajner rasvjete s više od 20 godina iskustva u dizajniranju i projektiranju inovativnih rasvjetnih rješenja Dean Skira, nominiran je u kategoriji gospodarstva. Uz njega je nominirana i Vesna Plavšić, vlasnica i osnivačica Ustanove za zdravstvenu njegu u kući Zlatne ruke, koja sugrađanima pomaže očuvati zdravlje, a nemoćnima omogućiti samostalni život uz podršku. Vitomir Pap, vlasnik brodograđevnog obrta Portić, vrlo je uspješan poduzetnik i predsjednik Udruženja obrtnika Pula.

U kategoriji sporta nominirani su mlada odbojkašica Samanta Fabris, koja je na Europskom prvenstvu u reprezentaciji bila jedna od najboljih igračica. Igor Pamić, trener "Istre 1961" prošle je sezone ostvario najveći uspjeh u povijesti pulskog nogometa osvojivši šesto mjestu u ligi 12. Rukometaš Luka Stepančić iz Labina 2009. bio je s juniorskom reprezentacijom svjetski prvak u Tunisu, a ove je godine kao seniorski reprezentativac osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Darijan Živolić, boćar, zajedno s klupskim kolegom Joškom Marušićem izjednačava svjetski rekord u štafetnom brzinskom izbijanju.

U kategoriji glazbe nominirani su Gustafi, bend koji djeluje već 33 godine. Najviše Porina u kategoriji za najbolju mušku izvedbu ima nominirani Massimo Savić, a cijela je ova godina posvećena jubileju 30. obljetnice njegove karijere. Klapa Pinguentum iz Buzeta godinama osvaja nagrade i priznanja na raznim festivalima. Ove su godine na festivalu dalmatinskih klapa u Omišu dobili prvu nagradu ocjenjivačkog suda i Zlatni štit s grbom grada Omiša.

Lani su Istrianu ponijeli Boris Žgomba (gospodarstvo), Boris Grdinić (zdravstvo), Darko Komšo (kultura), Alen Vitasović (glazba), Giovanni Cernogoraz (sport) i Naš san, njihov osmijeh za humanitarno djelovanje. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter