Od ponedjeljka Festival znanosti u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iduceg tjedna u Puli ce se održati deseti Festival znanosti koji ce znanost predstaviti na pomalo drukciji, zabavniji nacin. Program festivala najavili su u cetvrtak u sjedištu Istarske županije Patricija Smoljan, županijska procelnica za obrazovanje, sport i tehnicku kulturu, procelnik za društvene djelatnosti Erik Lukšic, Anton Pletikos, predsjednik organizacijskog odbora iz Zajednice tehnicke kulture grada Pule te Željko Košara iz ZTK-a.

Svecano otvorenje bit ce u ponedjeljak u 11 sati u Gospodarskoj komori, a uslijedit ce predavanje akademika Vladimira Paara o tome zašto NASA upozorava na mogucnosti skorašnjeg malog ledenog doba.

U 12.30 sati u prostorijama Metrisa - Centra za istraživanje metala Istarske županije otvara se izložba znanstvene fotografije. Autorica dr. Danijela Poljuha rekla je da ce na 55 fotografija eminentnih znanstvenika iz Hrvatske i svijeta biti predstavljen carobni svijet viden okom nanoskopa te bogatstva onkraj okom vidljivog.

U sklopu festivala održat ce se brojna zanimljiva predavanja, i to na pulskom sveucilištu, Politehnici, u Gospodarskoj komori, Istarskoj razvojnoj agenciji... U programu sudjeluje i pulska gimnazija, koja ce zajedno sa speleološkim društvom istraživati jedan pulski tunel, zatim brojne osnovne i srednje škole i vrtici te matematicko i astronomsko društvo.

Korado Korlevic predavat ce o deset najvecih teleskopa u srijedu u 17.30 sati u Gradskoj knjižnici i citaonici.

Tijekom festivala u Zajednici tehnicke kulture Pula - Centru za tehnicke aktivnosti Veruda održavat ce se besplatne radionice - od one informatickog opismenjivanja osoba trece životne dobi preko radionica robotike do onih o automodelarstvu, maketarstvu i brodomodelarstvu.

Djelic festivalskog duha preselit ce se i na Monte Libric u Circolo, gdje ce se od 15 do 17 sati održati radionica "Izumi profesora Baltazara" koju ce voditi Slavica Curkovic. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter