Od ponedjeljka cijepljenje protiv gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak, 18. studenog, u ordinacijama obiteljske medicine diljem Hrvatske počinje cijepljenje protiv gripe. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je 295.000 doza cjepiva, od čega je u Istru preko županijskog Zavoda za javno zdravstvo stiglo 13.100 doza. "To je brojka cijepljenih građana u Istri prošle godine, kada nam je ostalo 7.000 neupotrijebljenih doza, što sada nastojimo izbjeći", kaže dr. Vlasta Skopljak, voditeljica Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Lani su u Istri od gripe oboljele 3.402 osobe.

Cjepivo se dijeli liječnicima primarne zdravstvene zaštite, a pošiljka koja je stigla u Istru namijenjena je isključivo građanima koji su oslobođeni plaćanja. Cjepivo je, naime, besplatno za osiguranike starije od 65 godina te rizične skupine poput trudnica, kroničnih srčanih, plućnih i bubrežnih bolesnika, dijabetičara, transplantiranih i oboljelih od patološke pretilosti. Besplatno ga dobivaju i zaposleni u zdravstvu i njezi bolesnika.

Ostali koji se žele cijepiti, a ne spadaju u nabrojane kategorije, cjepivo mogu kupiti u ljekarnama.

Virus gripe je podložan promjenama i svake sezone se barem djelomice promijeni, pa se u cjepivo nastoji ukomponirati sojeve za koje se očekuje da će se pojaviti. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter