Od pocetka 2009. u Puli 72 nova ovisnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puno pitanja o problemima i potrebama suvremene mladeži postavljeno je u ponedjeljak srednjoškolcima na tribini "Slobodni i ne-ovisni" u organizaciji Obiteljskog centra i Službe za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, no ona su, po obicaju, ostala bez odgovora.

Nelagoda pred javnim izražavanjem mišljenja i ovog je puta bila glavni krivac za šutnju u redovima onih koji bi trebali aktivno sudjelovati u dogadaju da bi organizatori postigli cilj, a to je doznati više o stajalištima mladih glede ovisnosti i nacinima njezina sprecavanja.

Povod tribine bio je pocetak Mjeseca borbe protiv ovisnosti, kojim se želi upozoriti javnost na goruci problem i potaknuti društvo na reagiranje. Od 1996. pa do kraja rujna tekuce godine u Službi za prevenciju ovisnosti je sveukupno bilo registrirano 2.195 osoba, od cega 1.396 heroinskih ovisnika, iznijela je podatak Helena Mitrovic.

U prvih devet mjeseci 2009. radilo se s 850 osoba - 611 korisnika i 242 roditelja. U tom periodu registrirana su 44 nova korisnika heroina, dva kokaina, tri amfetamina, jedan ekstazija i 16 marihuane, odnosno 72 nova konzumenta. Šest osoba došlo je u centar radi savjeta.

- Da bi ovisniku mogla biti pružena adekvatna podrška, u lijecenje mora biti ukljucena cijela obitelj. Bitno je za njega da radi ili pohada školu jer ce se tada osjecati uspješnim. Zato nezaposlenim osobama pokušavamo pronaci posao, pomažemo im u ostvarenju prava iz socijalne skrbi, a ako nemaju zdravstveno osiguranje, dobivaju ga preko nas, kazala je Mitrovic, dok Katarina Mešin osvrnula na sve kvalitetniju podršku gradova i Županije u prevenciji rizicnih ponašanja i lijecenju ovisnika.

O mladenackoj potrebi za samostalnošcu, odrastanju i popratnim rizicima govorila je psihologinja Obiteljskog centra Irena Krajcar-Kokalj.

- U pocetku opojne droge služe da bi se osoba dobro osjecala, a kasnije da se ne bi loše osjecala. Problem nastaje kada one pocnu kontrolirati naš život. Tako su najcešce karakteristike ovisnika gubitak kontrole i negiranje postojanja problema, rekla je i dodala da mladi pretežno konzumiraju opojna sredstva u dobi izmedu 15 i 24 godine.

Dok roditelji doznaju da su im djeca ovisna najcešce proteknu dvije ili tri godine, nastavila je psihologinja i zakljucila da tada cine veliku pogrešku jer konzumiranje pokušavaju sprijeciti pretjeranom kontrolom i zabranama, što dodatno potice mlade na rizicna ponašanja.

Koordinatorica školskog preventivnog programa Ekonomske škole Ljiljana Juricic predstavila je brojne aktivnosti koje provode u školi s ciljem prevencije nepoželjnih ponašanja i pružanja pomoci ucenicima konzumentima.

"Mladi kao aktivni gradani" bio je naziv izlaganja Ane Milovan i Ane Žužic iz Udruge ZUM usmjerenog k ukazivanju na problem nedostatka politike za mlade. Moderatorica tribine bila je Danijela Ustic iz Obiteljskog centra.


Podijeli: Facebook Twiter