Od pletenine i nakita do kuhanog vina i slastica

Na Božićnom sajmu kreativnosti sudjeluje 60-ak izlagača
Na Božićnom sajmu kreativnosti sudjeluje 60-ak izlagača

Kuhano vino, kobasice, čokolade i slastice, hand made rukotvorine, od pletenine preko nakita, torbi pa sve do ručno rađene organske kozmetike - samo je dio ponude u utorak otvorenog Božićnog sajma kreativnosti koji se ove godine održava u Domu hrvatskih branitelja. Kako doznajemo od organizatorice Lele Blekić, predsjednice udruge "Razvoj", ove se godine (nakon Giardina i Ciscuttijeve ulice) sajam organizira u Domu hrvatskih branitelja i to unutra i vani.

Popularan Pikachu

- Na sajmu će nastupiti ukupno 60 izlagača koji će ponuditi raznoliki asortiman, od ukrasa i poklona, tradicionalnih igračaka, gastro delicija, eko proizvoda do ručno šivanih torbi i proizvoda od aronije, meda, likera… Mislim da će svatko moći pronaći neku sitnicu za sebe ili za poklon najdražima za nadolazeće blagdane,

navela nam je Blekić i dodala da je novost vanjski dio sajma u sklopu kojeg će se također nuditi razna jela i pića, od srdela i kobasica do kuhanog vina i fritula te medenjaka i rahat lokuma.

Na sajmu se i ove godine predstavlja Ksenija Cetina iz Vodnjana sa svojom pleteninom (kapama i šalovima) i ručno rađenim krpenim lutkama. Kako doznajemo, ovim se hobijem bavi otkako je otišla u mirovinu, već pet godina, a već četiri godine dolazi na božićne sajmove u Pulu. Na pitanje koje su igračke sada najtraženije, navodi nam da igračke izrađuje i po narudžbi te može izraditi gotovo sve, od velikih lutki do primjerice krokodila.

- Lani su najpopularniji bili Minionsi, a sada su u modi opet Pokemoni, veli nam Cetina i pokazuje najpopularnijeg - Pikachua.

Radionice za mališane

Iz Poreča je na sajam stigla i suvenirnica "Ars Natura" koja Puljanima nudi ručno rađene proizvode raznih hrvatskih umjetnika - od šarene keramike do slika i kreacija od naplavina, "Nashe obrt" iz Pule s ručno rađenim sapunima i krutim parfemima, "Blondi" iz Savičente sa sirupima i delicijama od voća, a tu su i štand Udruge "Ruka šapi" te Prihvatilišta za beskućnike Pula.

Kako doznajemo od izlagača, ovaj im je prostor dobar jer im izlaganje i prodaju ne može pokvariti ružno vrijeme (kao što je to već bio slučaj) no bilo je i onih koji su nam naveli da bi radije bili "među ljudima" i u žiži događanja te smatraju da je Dom hrvatskih branitelja ipak pomalo izoliran te se na sajam mora doći isključivo ciljano.

U sklopu sajma, koji traje sve do Banjaka, planiraju se brojne radionice za djecu - od radionica recikliranja, kreativne radionice "Posadimo sretne biljke!", "Špaga kao materijal za dekoraciju", izrade anđela od satenskih traka, ukrasa za bor do špage, pa sve do dekoracije wafflea i bajkopričalica. U četvrtak je na rasporedu, u 19 sati, velika Dječja modna revija uz nastup popularnog plesača Devina Juraja i prekrasan glas Nicole Živolić dok u petak, u 18 sati, na sajmu nastupa Plesni studio "Cool Step".

Inače, radno vrijeme sajma je od 9 do 20 sati s tim da na sam Badnjak sajam radi skraćeno, odnosno od 9 do 15 sati. Ulaz na sajam i sudjelovanje na svim radionicama je, kao i inače, besplatno.

Izložba 40-ak božićnih jaslica

U sklopu Božićnog sajma kreativnosti može se razgledati i izložba božićnih jaslica - od onih u bocama do onih izrađenih u akvarijima. Na izložbi se, doznajemo od Blekić, može razgledati čak 40-ak božićnih jaslica različitih autora, a zapravo je riječ o izlošcima koji su u Dom branitelja preseljeni iz Žminja te je izložba organizirana zajedno s turističkom zajednicom Žminj. (Borka PETROVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter