Od pionira do Alije Sirotanovića

Andrea Matošević i Igor Duda (Neven LAZAREVIĆ)
Andrea Matošević i Igor Duda (Neven LAZAREVIĆ)

"Alija Sirotanović, prvi među svim junacima rada, bio je rezultat Rezolucije Informbiroa. Nije on bio ni prvi ni posljednji udarnik. Zajedno sa svojom brigadom, iskopao je u jednoj smjeni 152 tone ugljena i nadmašio slavnog ruskog rudara Alekseja Stahanova, ali te 1949. godine Stahanov nije više rudar; propio se. Jugoslavenski udarnici jednostavno su nakon raskida sa SSSR-om 1948. morali nadmašiti sovjetske udarnike, rekao je pulski etnolog i antropolog Andrea Matošević za današnje promocije svoje nove knjige "Socijalizam s udarničkim licem. Etnografija radnog pregalaštva".

Udarništvo kao fenomen

U punom Crvenom salonu njegovu je knjigu predstavio pulski povjesničar Igor Duda, a istodobno je Matošević promovirao novu Dudinu knjigu "Danas kada postajem pionir. Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskog socijalizma".

Kazavši da je udarništvo bio fenomen ranog poratnog jugoslavenskog socijalizma, Duda je, među ostalim, kazao da je od 1945. do 1952. to bilo društvo u kojem je nedostajalo radnih navika pa se postavlja pitanje je li cilj udarništva bilo prebaciti normu ili da svi rade u normi. Tako je Alija Sirotanović na pitanje što bi htio za nagradu odgovorio da želi samo veću lopatu, no, dodao je Duda, ostaje otvoreno koliko su drugi lopatom željeli dograbiti puno toga drugoga. Matoševiću su u pisanju ključni izvori bili novine i časopisi poput "Udarnika" i Glasa rudara", ali i filmovi "Slike iz života udarnika, "Radnička klasa odlazi u raj" i "Čovjek od mramora".

Dudina, pak, nova knjiga "Danas kada postajem pionir" prva je znanstvena monografija o Savezu pionira Jugoslavije, njegovim ideološkim polazištima i djelovanju te njegovu mjestu u povijesti djetinjstva.

Kape i marame

- Išao sam na dramsku sekciju preko Saveza pionira, a da to do ove knjige nisam znao, kazao je Matošević. Nadovezavši se na tu tvrdnju, Duda je kazao da su pioniri jedino trebali dvaput na godinu staviti kapu i maramu, ali da je Savez pionira organizirao puno djelatnosti koje su trebale ispuniti slobodno vrijeme djece, potičući njihovo stvaralaštvo te šireći ideju humanosti i općeljudske vrijednosti. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter