Od pintadera do prehrane, od brente do špine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Od pintadera do prehrane" naziv je izložbe Arheološkog muzeja Istre koja je otvorena na Medunarodni dan muzeja. Izložba je realizirana u suradnji Edukacijskog odjela AMI-ja s Domom za djecu, mladež i odrasle s cerebralnom paralizom i drugim posebnim potrebama, Talijanskom srednjom školom "Dante Alighieri", Talijanskom osnovnom školom "Giuseppina Martinuzzi" te Strukovnom školom Pula.

Ovaj je projekt povezan s izložbom "Prehrana", koja se priprema u organizaciji Koordinacije istarskih muzeja za ovo ljeto, a prica je krenula od pintadera, što su u biti predmeti izradeni od pecene gline koji su se koristili u razlicite svrhe, primjerice kao pecati za reproduciranje znakova na raznim vrstama materijala, kazao je ravnatelji AMI-ja Darko Komšo. Ucenici su se upoznali s tim predmetima te krenuli u njihovu izradu.

Pintadere su u prapovijesti korištene za i oznacavanje kruha, a veliki dio ovoga projekta posvecen je proucavanju starih krušnih peci, kroz prijevod recepata s latinskog te izradu kruha, kazala je muzejska pedagoginja Giulia Codacci Terlevic, koja je vodila radionice uz Jadranku Ostic, dizajnericu keramicarku.

Edukativni odjel Zavicajnog muzeja grada Rovinja u svojim je prostorima predstavio radionicu koju je s clanovima izvidackog odreda Tino Lorenzetto održao na temu šterni.



Izvidaci su zajedno sa starješinama odreda i muzejskom pedagoginjom Marijom Curcic na podrucju rovinjske starogradske jezgre istražili i zabilježili tridesetak cisterni na temelju posljednjeg dokumenta koji ih sustavno bilježi iz 1820. godine, kada je na mapi oznaceno oko 300 šterni.

Repliku su mape s istraženim šternama izložili su u muzeju, a na njoj su osim samog mjesta zabilježili i u kojem se stanju nalazi i cemu, ako ne vodoopskrbi, danas služi. Otvorena je i izložba fotografija s istraživanja u starogradskoj jezgri.

Premijerno je prikazan i film pod nazivom "U potrazi za šternama", a povjesnicar umjetnosti i arheolog Marino Baldini održao je predavanje na temu šterni i o znacaju vode opcenito s posebnim naglaskom na rovinjsku kao važan povijesno-graditeljski spomenik.

Etnografski muzej Istre predstavio je katalog kao završnicu projekta "Od brente do špine/Dalla brenta alla spina". Projekt, u koji su bili ukljuceni ucenici cetvrtog razreda osnovne škole u Pazinu s uciteljicom Tatjanom Grubiša i drugog razreda u Žminju s uciteljicom Sanjom Milanovic, vodila je muzejska pedagoginja Mirjana Margetic.

Upoznavanje s tradicijskim korištenjem i transportom vode od brente, izvora, lokve ili cisterne do kuce zapocelo je 2. svibnja u Pazinu. Tada su mališani, nakon razgledavanja prigodne izložbe etnografskih predmeta koji "pricaju" o tome kako se voda nekada dovodila u kuce i kako se s njom postupalo, obišli dio Pazincice na kojem su nekada bili mlinovi i stupe.

Malim Žminjcima je o vodi, na njihovoj staroj šterni, govorio Anton Božac. Demonstrirao im je kako su se djeca, u njegovoj mladosti, igrala, zapravo, prskala "cickalicom", pumpicom koju su izgradivala od bazge.

Voditeljica projekta Mirjana Margetic zadovoljna je rezultatom, kojem je glavni cilj poticanje mladih da posjete muzeje. (V. BEGIC, M. MEDIC, M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter