Od piknika sa Sanjom Polak do učenja baljanskog

Piknik sa Sanjom Polak
Piknik sa Sanjom Polak

Talijanski pisac Corrado Premuda napisao je nastavak priče o Pepeljugi, koji je danas na Monte Libriću predstavio učenicima Talijanske osnovne škole "Bernardo Benussi" iz Rovinja.

- Pepeljuga i Princ su na početku živjeli sretno, no onda su vidjeli da su previše različiti. Pepeljuga je bila naučena samo čistiti i ribati podove, a Princ ne raditi ništa. Onda je Pepeljuga postala pomalo depresivna. Što se dalje dogodilo, jesu li premostili razlike i živjeli sretno?", upitao se Premuda, a klince je silno zanimalo kakav će biti kraj.

Maturanti Privatne gimnazije Jurja Dobrile prisustvovali su radionici o baljanskom dijalektu. Sara i Iva, studentice talijanistike, objašnjavale su im osnovne pojmove na tom govoru, da se stol zove el banco, stablo el legno, a sjeme el semento.

Hana Lukas Midžić u svom pikniku s učenicima OŠ Monte Zaro i Veruda govorila je o važnosti očuvanja prirode, te priredila je svojevrsni igrokaz uklopivši u sve to klince. Djeca su bila iznimno vesela i duhovito odgovarala na upite autorice.

Librić soba istovremeno je ugostila "Igru čudesnih zvukova", uz voditeljice Majdu Makovec i Irenu Plejić Premac. Prvašići iz OŠ Veruda naučili su kako funkcionira radio kao medij. "Zamislite da vas je uhvatio orao i da se sprema da vas baci u neko jezero", kazale su voditeljice djeci, koja su potom čula zvukove leta i pljus - odnosno jezero.

Učenici nižih razreda OŠ Šijana prisustvovali su pikniku s Tomislavom Torjancem. Tamo se predstavljala knjiga Hansa Christiana Andersena "Skakači", koju je Torjanac ilustrirao. "S nama je danas autor knjige 'Skakači' gospodin Andersen", našalile su se Librice s djecom. "Ne, to nije moguće, on je živio nekada davno", uglas su odgovorili klinci ističući da znaju ne samo tko je bio Andersen, nego i sva njegova djela.

Skupina Delfini iz Predškolske ustanove Rin Tin Tin s odgajateljicama Iris i Sandrom te djeca iz igraonice Mondobimbo u pratnji roditelja bili su akteri radionice scenske igre "Pinocchio", u organizaciji Teatra Naranča.

Čak dva piknika održana su sa Sanjom Polak koja je ovdje predstavila "Gorski dnevnik Pauline P.". Paulina P. Učenica je četvrtog razreda i sa svojim prijateljima i učiteljem odlazi u školu u prirodi na Sljemenu. No, prije odlaska dobila je brojne zabrane, stoga je prestrašena kako će sve to izdržati. (Vanesa BEGIĆ, foto V. BEGIĆ, M. ANGELINI, A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter