Od petka Dani maslinovog ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesti Dani mladog maslinovog ulja pocinju u petak u Vodnjanu i okupit ce šezdesetak izlagaca, najavili su gradonacelnik Klaudio Vitasovic, predsjednica udruge Agroturist Lorella Giacometti-Moscarda i predsjednik županijskog Saveza kuhara Ljudevit Sabo.

To je vec tradicionalno mjesto susreta proizvodaca maslinovog ulja, gostiju te domacih i stranih posjetitelja. Cilj je okupiti maslinare i distributere opreme za maslinarstvo iz šire regije što je još jedan korak k približavanju našeg maslinarstva Europskoj uniji. Ucinak manifestacije je ogroman i u smislu promocije konzumiranja maslinovog ulja i zdrave hrane, rekao je Vitasovic dodajuci da se na taj nacin domace maslinovo ulje pocinje definirati kao autohtoni brend.



Tijekom cjelodnevnog bogatog programa posjetitelji ce imati prilike vidjeti gastro-show te sudjelovati u degustacijama i predavanjima koje ce održati strucnjaci iz Hrvatske i Slovenije. Drugu godinu za redom doci ce i svjetski poznati strucnjak za maslinovo ulje Marco Oreggia. Udruga Agroturist organizirat ce 12 strucnih predavanja u Domu mladih koja obuhvacaju sva podrucja maslinarstva i uljarstva, rekla je Giacometti-Moscarda. Novitet je "oil bar" u kojem ce cetiri strucnjaka savjetovati posjetitelje o upotrebi ekstradjevicanskog maslinovog ulja.

Sabo je istaknuo da ce ovogodišnji gastronomski program biti nešto drugaciji od dosadašnjih jer ce imati edukativnu komponentu. Ukljucene su sve ugostiteljske škole u Istri kako bi i mladi mogli nešto nauciti o mladim maslinovim uljima, a realizator je županijska udruga kuhara koja ima 200 clanova. Pripremat ce jela na bazi istarskog boškarina, riblje specijalitete te jela od jelena lopatara s Brijuna, sljubljujuci ih s vrhunskim mladim maslinovim uljima. Posjetitelji ce moci uživati i u ostalim istarskim delicijama kao što su pršut, vino i sir.



Manifestacija pocinje u 11 sati uz nastup ucenika Glazbene škole "Ivan Matetic Ronjgov". U vecernjem zabavnom programu u Domu mladih u subotu ce nastupiti Klapa Cinkvina te Jozefina i Trio Rio, a u nedjelju Trio Bevanda. Ulaz je i ove godine besplatan, a hrana ce se prodavati po popularnoj cijeni od 20 kuna po porciji, kao i caša za degustaciju, a za degustaciju vina ili jedne kave treba izdvojiti pet kuna. Manifestacija je otvorena do nedjelje, od 11 do 20 sati na velikom parkiralištu pored Doma mladih.

Organizator je Grad Vodnjan, suorganizatori su Udruga Agroturist i Poljoprivredna zadruga Vodnjan, a pokrovitelj je Istarska županija.


Podijeli: Facebook Twiter