Od pet otrovanih pasa tri su spašena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prethodnog vikenda zbilo se dosad najvece trovanje pasa na Rovinjštini: na podrucju Krmeda istodobno je otrovano njih pet. Zahvaljujuci brzoj intervenciji vlasnika i Veterinarske ambulante Rovinj, tri su spašena, dok za dva nije bilo pomoci.

Nastradali su lovacki psi Gorana Šetica i Mate Drandica koji ce slucaj prijaviti policiji. Prema rijecima direktora rovinjska ambulante mr. Cedomira Labure, koji je spašavao pse, životinje su otrovane nervnim otrovom, a spasila ih je pravodobna intervencija vlasnika.

- Otrovanje nervnim otrovom ispoljava se tremorom, neuobicajenom trešnjom psa, koji kao da se teško održavaju na nogama. Nakon toga slijede slinjenje i povracanje. Ako se pas dovede u ambulantu u roku od 2 sata, velika je vjerojatnost da ce se spasiti. Tako su od pet otrovanih pasa, tri, kod kojih su vlasnici na vrijeme primijetili simptome, spašena, kaže Labura.

Trovanje pasa nije neuobicajena pojava na Rovinjštini. Ove godine ono je zabilježeno u Matikima na Žminjštini i u Rovinjskom Selu, gdje se ta pojava ponavlja vec sedmu godinu zaredom. Ocito, rijec je o upornom trovacu.

- U Krmedu se trovanje pasa, slicno kao i u Rovinjskom Selu, dogodilo na prilazu mjestu. Preporuka je vlasnicima da ne puštaju pse u šetnju bez nadzora. Ipak, negdje bi ih trebali i pustiti s uzice da se istrce, a kako to ne mogu na prilazima naselju, ne znam gdje bi mogli, zakljucuje nemocno Labura.


Podijeli: Facebook Twiter