Od Peroja do Barbarige 300.000 neprijavljenih noćenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim u maslinarstvo, Vodnjan sve više ulaže u razvoj turizma i jačanje turističke ponude. Zajedno s trgovačkim društvom Castelier koje je osnovano s ciljem razvoja turizma i valorizacije tipičnih proizvoda, a koje je zaduženo i za stvaranje sinergije između Grada, Turističke zajednice, privatnih iznajmljivača kojih ima preko 400, turističkih agencija te poljoprivrednih proizvođača, realiziran je niz projekata.

Uređen je Info point, suvenirnica, trgovina autohtonih proizvoda te dvije kuće za odmor u sklopu projekta Vodnjan - difuzni hotel Dignano - albergo diffuso.

Divlja odlagališta

Vodnjan je lani prvi put prešao brojku od 550 tisuća noćenja, što je samo po sebi odličan rezultat, a ovogodišnji trendovi i brojke pokazuju da statistike rastu, i to krupnim koracima. Prvenstveno zahvaljujući vrijednim turističkim djelatnicima, iznajmljivačima, velikom turističkim razvojnim potencijalu, ali i lokalnoj upravi koja ima sluha i reagira na njihove potrebe.

Nažalost, u Vodnjanu cvjetaju bespravna, divlja odlagališta otpada koja predstavljaju jedan od gorućih problema s kojima se Vodnjanci svakodnevno bore. Problem je najuočljiviji na proljeće i ljeto, kad brojni vlasnici apartmana i kuća za odmor uređuju svoje objekte, dok građevinski otpad odlažu u prirodu.

- Nažalost, tu još uvijek ne uspijevamo biti efikasni. Morat ćemo intenzivirati kontrole na terenu i kažnjavati sve prekršitelje. Već smo ranije na više lokacija postavili video nadzor i znakove upozorenja o zabrani odlaganja građevinskog i drugog otpada u prirodu te stoga apeliram i na sve nadležne institucije, ali i na građane da se uključe i da zajedno s Gradom u što većoj mjeri stanemo na kraj tom velikom problemu, istaknuo je gradonačelnik Klaudio Vitasović na svečanoj sjednici povodom dana Grada.

Taj je problem posebno istaknut jer su bespravna odlagališta usko vezana uz bespravnu gradnju i kampiranje na "crno".

- Godinama konstantno upozoravam na taj problem. Na našem se području, pogotovo na prostoru od Peroja do Barbarige na taj način ostvari, po našim procjenama, oko 300.000 noćenja za koja se ne plati ni kuna boravišne takse, a kamoli ostale komunalne naknade, kazao je Vitasović.

Zanemarive brojke

U susjednoj Fažani situacija je znatno bolja. Kako doznajemo od Melite Peroković, direktorice tamošnje turističke zajednice, uvođenje u funkciju sustava eVisitor pridonijelo je boljoj evidenciji gostiju. Situaciji na terenu na ruku ide i činjenica da su u dogovoru s Općinom Fažana dobili popis kuća i stanova koje koriste sezonski žitelji Fažane. U evidenciju je dodano 186 objekata, od kojih je dobar dio na površinu izašao tijekom postupka legalizacije, a Peroković kaže da su te podatke proslijedili Carinskoj upravi koja je zadužena za nadzor neregistriranih iznajmljivača. Prema njezinim procjenama, barem još toliko nelegalno izgrađenih objekata nalazi se ispod radara, no i oni će vjerojatno biti popisani kad krenu u postupak legalizacije. Inače, prema svim dostupnim podacima ispada da se trenutno na prostoru Općine Fažana odmara nešto više od 12.500 gostiju.

Turistički gigant u nacionalnim okvirima, odnosno najjužnija općina Istre, Medulin nije previše opterećen problemom iznajmljivanja na crno. Prema riječima direktora medulinske Turističke zajednice Alda Dobrovca, na njihovom području ima jako malo bespravno sagrađenih objekata, a te su brojke zanemarive i nikako se ne mogu uspoređivati sa situacijom na području Vodnjana ili Marčane.

- U općini koja živi od turizma, u kojoj se danas odmara 34.580 turista, a dosad je u ovoj godini ostvareno 2.019.425 noćenja, iznajmljivači se doista trude poslovati legalno, rekao je Dobrovac. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter