Od pazinske škole nastaju tri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon višegodišnjih rasprava i kombiniranja, napokon je Gradsko vijece usvojilo prijedlog novog ustrojstva mreže osnovnih škola na Pazinštini. Mijenjanje ove mreže bilo je zakonski obavezno jer je dosadašnja pazinska Osnovna škola Vladimira Nazora s maticnom i cak deset podrucnih škola bila jedna od najvecih u Hrvatskoj, a time i izvan propisanih standarda.

Minulih godina dosta se raspravljalo kako preoblikovati osnovno školstvo na Pazinštini, koje podrucne škole spojiti u nove organizacijske jedinice, ukljuciti ili ne ukljuciti u mrežu planiranu novu osnovnoškolsku zgradu na Starom Pazinu (cija bi izgradnja u skladu sa standardima HNOS-a koštala pedesetak milijuna kuna!), a prijedlozi su se morali uskladivati izmedu Grada Pazina i sedam opcina Pazinštine te prosvjetnih vlasti.

Konacni prijedlog, nakon što je usvojen u Pazinu, još treba proci biti potvrden u opcinama i u Ministarstvu prosvjete.

Prema planu koje je usvojilo Gradsko vijece, OŠ Vladimira Nazora u Pazinu zadržat ce u svom organizacijskom ustrojstvu podrucne škole u Trvižu, Kašcergi, Cerovlju, Lupoglavu, Gologorici i Gracišcu, imat ce ukupno 957 ucenika (brojke prikazuju trenutacno stanje) i 55 odjeljenja, od cega u pazinskoj maticnoj školi 705 ucenika u 31 odjeljenju.

Nova osnovnoškolska ustanova formirat ce se od dosadašnjih podrucnih škola u Motovunu i Karojbi (sa sjedištem u Karojbi) s ukupno 198 ucenika, a druga od bivših podrucnih škola u Tinjanu i Svetom Petru u Šumi (sa sjedištem u Tinjanu) s ukupno 246 ucenika. Pazinskoj ce školi osnivac ostati Grad Pazin, dok ce za dvije novoosnovane škole osnivacka prava preuzeti Istarska županija.

U odluci kojom je utvrdena nova mreža škola ostavljena je mogucnost izgradnje odnosno osnivanja nove škole na Starom Pazinu, koja je uostalom planirana i gradskim prostornoplanskim dokumentima, ali ce njena gradnja pricekati bolja vremena.

Sastavni dio odluke je i definiranje upisnih podrucja, koje strogo prati ustroj jedinica lokalne samouprave, s iznimkom naselja Vela i Mala Ucka u opcini Lupoglav koja pripadaju osnovnoškolskom upisnom podrucju Opatije.

Djeca nekih naselja gravitiraju bližim školama izvan jedinica lokalne samouprave u kojima žive, no u odluci stoji da je upis "školskog obveznika" izvan propisanog mu upisnog podrucja "ogranicen mogucnostima pojedine škole".


Podijeli: Facebook Twiter