Od Pazina do Berma 40-ak najupornijih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 16. obilježavanju medunarodnog dana pješacenja Istarske županije u Pazinu se okupilo tek 40-ak clanova planinarskih društava Pazinka iz Pazina, Glas Istre iz Pule, ogranaka planinarskog društva Planik iz Poreca, Buzeta i Umaga, Montero iz Rovinja i rijecke podružnice Slovenskog kulturnog društva Bazovica kao i individualnih rekreativaca. Na putu im se pridružio i bracni par iz austrijskog grada Linza Erich i Edith Wahle pa je pješacenje dobilo i medunarodni karakter.

Nakon okupljanja na parkiralištu Spomen doma u Pazinu krenulo se na organizirano pješacenje prema Bermu i to preko Rijavca pa po pazinskim brdima do Finderleovog brijega gdje je bio odvojak za nastavak lakšom stazom od oko osam kilometara odnosno težom od 12-ak kilometara.



Inace, u Bermu se tradicionalno svake prve nedjelje u svibnju obilježava hodocašce pod nazivom Majevica. Ukrašeni kip Majke Božje se iz župne crkve Sv. Martina u Bermu nosi u procesiji do crkvice Sv. Marije na Škrilinah, u kojoj su svjetski poznate freske Vincenta iz Kastva, pred kojom se održava misa. Za pješake i sve zainteresirane o tim freskama prigodno je predavanje na licu mjesta održala Andrea Milotic iz Trviža koja u Rijeci studira povijest umjetnosti.

Kišno je vrijeme bio razlog manjeg odaziva od uobicajenog na ovakva organizirana pješacenja jer ranijih je godina bilo od 100 do cak 450 ucesnika. One najhrabrije ništa nije moglo sprijeciti da na primjeran nacin - hodanjem u prirodi na stazi koju su uredili clanovi PD Pazinka obilježe dan pješacenja u Istarskoj županiji. Organizatori su uz PD Pazinka bili još Turisticka zajednica središnje Istre i Savez sportske rekreacije Istarske županije "Sport za sve". (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter