Ima pravo Stanislav Poropat, strucni ucitelj kuharstva porecke Turisticko-ugostiteljske škole Antona Štifanica, kada veli da je ovo naše podneblje oduvijek bilo siromašno i od toga je polazila sva istarska gastronomija. U svojoj prehrani ljudi su se koristili onim što su imali u kuci i oko kuce, a glavnina jela svodila se na kukuruz, zelje, krumpir, morske plodove s obale, nešto manje tjestenine, a meso je bilo rezervirano samo za posebne prigode. Premda ce netko reci da je, u tom pogledu, za Istrane gotovo stalno bila korizma, može se reci da su nemrsna jela u te dane dolazila do svog vrhunca.
- Ljudi na obali jeli su više morskog, u unutrašnjosti ostalo. U svakom slucaju kucni jelovnik odredivao je egzistencijalni status, pa su bakalar s posuticama jeli samo oni imucniji. Ostali su pripremali jeftina i jednostavna jela, što ne znaci da nisu bila ukusna i hranjiva, veli Stanislav Poropat. On i njegov kolega, Željan Peloža, vanjski suradnik i strucni ucitelj su, zajedno s ucenicima treceg razreda kuharstva, pripremili neka prigodna korizmena jela koja vam od srca nudimo jer su jednostavna, zdrava i jeftina. A za Uskrs, to je vec druga prica, cija su konstanta na citavom Poluotoku – kuhana jaja, mladi luk i špaleta, janje ili jaric na padelu, pinca i jajarice.
Frkatici na mliku
Sastojci: bijelo
glatko brašno, sol, mlijeko, skorup (ili slatko vrhnje)
Priprema:
od brašna, soli i vode umijesiti srednje tvrdo tijesto, zakuhati mlijeko
sa skorupom i zasoljenu vodu (2 prema 1), u šaci mrviti tijesto u
tekucinu i tako zakuhati.
Stupana
maneštra
Sastojci: grah, stupani kukuruz (trukinja),
krumpir, lovorov list, sol, papar, cešnjak, luk, peršinov list,
maslinovo ulje.
Priprema: namoceni stupani kukuruz i grah oprati,
dodati krumpir, poprženi luk na ulju, kosani cešnjak, posoliti i
popapriti, pred kraj dio graha i krumpira protisnuti i dodati maneštri,
kratko prokuhati.
Maneštra od fažola s lazanjama
Sastojci:
grah, krumpir, maslinovo ulje, luk, cešnjak, papar, sol, domace lazanje
(brašno, voda, sol).
Priprema: namoceni grah oprati, kuhati,
dodati krumpir, poprženi luk na ulju, kosani cešnjak, sol i papar, pred
kraj dio krumpira i graha protisnuti i vratiti u lonac, dodati lazanje,
još kratko prokuhati.
Juha od bakalara
Sastojci:
bakalar, maslinovo ulje, krumpir, riža, sol, papar.
Priprema:
potuceni i namoceni bakalar kuhati u posoljenoj vodi zajedno s
krumpirom, kada je mekan procijediti, vodi dodati rižu, kuhati kratko,
dodati propasirani dio krumpira, ulje, popapriti i posoliti; ostatak
krumpira s bakalarom pripremiti "na bijelo"; može se dodati nakosani
peršin.
Posutice sa slanom srdelom
Sastojci:
slana srdela ili sardoni, maslinovo ulje, posutice (brašno, voda, sol).
Priprema:
od brašna, vode i soli umijesiti tijesto kao za domace rezance,
razvaljati, rezati u obliku romboida velicine 2-4 centimetra, kuhati u
slanoj vodi; na ulju prepržiti luk, dodati ocišcene slane srdele i
kuhane posutice, izmiješati i poslužiti; može se posipati peršinom i
dodati kuhano pa pofrigano zelje.
Palenta
sa zeljem i bakalarom
Sastojci: kukuruzno brašno,
maslinovo ulje, zelje, luk, sol, papar.
Priprema: u kuhanu vodu
dodati sol, ulje i brašno, dobro izmiješati da se ne naprave grudice,
kuhati 45-60 minuta uz stalno miješanje na laganoj vatri; pripremiti
zelje i bakalar kao u prethodnom receptu.
Njoki
parenci
Sastojci: bijelo glatko brašno, maslinovo ulje, luk, sol,
slana suha skuta.
Priprema: od brašna, soli i vruce vode
zamijesiti tijesto, žlicom formirati njoke i stavljati u kipucu slanu
vodu (svaki put žlicu prethodno uroniti u vodu da se tijesto ne lijepi),
procijediti i preliti na ulju preprženim lukom; mogu se posipati
ribanim sirom ili sušenom slanom skutom.