Od palente i broskve do bijele maneštre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ima pravo Stanislav Poropat, strucni ucitelj kuharstva porecke Turisticko-ugostiteljske škole Antona Štifanica, kada veli da je ovo naše podneblje oduvijek bilo siromašno i od toga je polazila sva istarska gastronomija. U svojoj prehrani ljudi su se koristili onim što su imali u kuci i oko kuce, a glavnina jela svodila se na kukuruz, zelje, krumpir, morske plodove s obale, nešto manje tjestenine, a meso je bilo rezervirano samo za posebne prigode. Premda ce netko reci da je, u tom pogledu, za Istrane gotovo stalno bila korizma, može se reci da su nemrsna jela u te dane dolazila do svog vrhunca.

- Ljudi na obali jeli su više morskog, u unutrašnjosti ostalo. U svakom slucaju kucni jelovnik odredivao je egzistencijalni status, pa su bakalar s posuticama jeli samo oni imucniji. Ostali su pripremali jeftina i jednostavna jela, što ne znaci da nisu bila ukusna i hranjiva, veli Stanislav Poropat. On i njegov kolega, Željan Peloža, vanjski suradnik i strucni ucitelj su, zajedno s ucenicima treceg razreda kuharstva, pripremili neka prigodna korizmena jela koja vam od srca nudimo jer su jednostavna, zdrava i jeftina. A za Uskrs, to je vec druga prica, cija su konstanta na citavom Poluotoku – kuhana jaja, mladi luk i špaleta, janje ili jaric na padelu, pinca i jajarice.



Frkatici na mliku
Sastojci:
bijelo glatko brašno, sol, mlijeko, skorup (ili slatko vrhnje)
Priprema:
od brašna, soli i vode umijesiti srednje tvrdo tijesto, zakuhati mlijeko sa skorupom i zasoljenu vodu (2 prema 1), u šaci mrviti tijesto u tekucinu i tako zakuhati.



Stupana maneštra
Sastojci:
grah, stupani kukuruz (trukinja), krumpir, lovorov list, sol, papar, cešnjak, luk, peršinov list, maslinovo ulje.
Priprema:
namoceni stupani kukuruz i grah oprati, dodati krumpir, poprženi luk na ulju, kosani cešnjak, posoliti i popapriti, pred kraj dio graha i krumpira protisnuti i dodati maneštri, kratko prokuhati.



Maneštra od fažola s lazanjama

Sastojci:
grah, krumpir, maslinovo ulje, luk, cešnjak, papar, sol, domace lazanje (brašno, voda, sol).
Priprema:
namoceni grah oprati, kuhati, dodati krumpir, poprženi luk na ulju, kosani cešnjak, sol i papar, pred kraj dio krumpira i graha protisnuti i vratiti u lonac, dodati lazanje, još kratko prokuhati.



Juha od bakalara

Sastojci:
bakalar, maslinovo ulje, krumpir, riža, sol, papar.
Priprema:
potuceni i namoceni bakalar kuhati u posoljenoj vodi zajedno s krumpirom, kada je mekan procijediti, vodi dodati rižu, kuhati kratko, dodati propasirani dio krumpira, ulje, popapriti i posoliti; ostatak krumpira s bakalarom pripremiti "na bijelo"; može se dodati nakosani peršin.



Posutice sa slanom srdelom
Sastojci: slana srdela ili sardoni, maslinovo ulje, posutice (brašno, voda, sol).
Priprema: od brašna, vode i soli umijesiti tijesto kao za domace rezance, razvaljati, rezati u obliku romboida velicine 2-4 centimetra, kuhati u slanoj vodi; na ulju prepržiti luk, dodati ocišcene slane srdele i kuhane posutice, izmiješati i poslužiti; može se posipati peršinom i dodati kuhano pa pofrigano zelje.

Palenta sa zeljem i bakalarom
Sastojci: kukuruzno brašno, maslinovo ulje, zelje, luk, sol, papar.
Priprema: u kuhanu vodu dodati sol, ulje i brašno, dobro izmiješati da se ne naprave grudice, kuhati 45-60 minuta uz stalno miješanje na laganoj vatri; pripremiti zelje i bakalar kao u prethodnom receptu.

Njoki parenci
Sastojci: bijelo glatko brašno, maslinovo ulje, luk, sol, slana suha skuta.
Priprema: od brašna, soli i vruce vode zamijesiti tijesto, žlicom formirati njoke i stavljati u kipucu slanu vodu (svaki put žlicu prethodno uroniti u vodu da se tijesto ne lijepi), procijediti i preliti na ulju preprženim lukom; mogu se posipati ribanim sirom ili sušenom slanom skutom.


Podijeli: Facebook Twiter