Od ovisnosti se najviše lijece Istrani, Zadrani i Zagrepcani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Roditelji cesto zadnji saznaju za probleme s kojima se nose njihova djeca. Ova "narodna mudrost" zakljucak je koji se može izvuci i iz analize pod nazivom "Epidemiologija ovisnosti u Republici Hrvatskoj u 2011. godini", što ju je jucer - na Medunarodni dan borbe protiv zloporaba droga i nezakonitog prometa drogama - predstavio Vladin Ured za suzbijanje zloporaba droga.

U toj analizi navodi se da najveci broj roditelja (27 i 21 posto) tek nakon dvije i više (4+) godina saznaju da su im djeca ovisna o opijatima. U prošloj godini, inace, od ovisnosti o drogama u Hrvatskoj je lijeceno 7.665 osoba.

U analizi se navodi da 24,2 posto od ovog broja (1.854 osobe) ranije nije imao probleme s policijom i sudovima. Ostatak, 75,8 posto, ranije je zaveden u sudskim evidencijama. Najveci broj lijecenih osoba dolazi iz Istarske županije, a slijede je Zadarska županija i Grad Zagreb. Na dnu ljestvice lijecenih konzumenata nalazi se Medimurska županija.

Prosjecna dob osoba koje su podvrgnute lijecnickim tretmanima je 32,4 godine za muškarce i 30,6 godina za žene. Ovaj podatak govori da je dobni prosjek lijecenih osoba sve veci, odnosno da se konzumenti droga lijecenju podvrgavaju sve stariji.

Godine 2001. primjerice, prosjecna starosna dob lijecenih konzumenata droga bila je 25,7 godina za muškarce i 25,8 godina za žene. U godinama koje su slijedile dobni prosjek bio je svake godine veci.

Ohrabrujuci je, pak, podatak da se u Hrvatskoj sve rjede bilježe smrti izazvane predoziranjem. Prošle godine bilo ih je 55, a godinu dana ranije od predoziranja je umrla 61 osoba. Najveci broj smrti od predoziranja zabilježen je 2007. godine, kad je umrlo 105 osoba.  

Predstojnik spomenutog Vladinog Ureda Dubravko Klaric na konferenciji za novinare izjavio je da Hrvatska zbog zlouporabe droga godišnje pretrpi štetu od 1,5 do dvije milijarde kuna. Kontakte s nekom vrstom droge, ustvrdio je, u Hrvatskoj je imalo od 40 do 60 tisuca ljudi.

Na globalnoj razini, spomenuto je u prezentaciji, u prošloj godini neku vrstu droge konzumiralo je izmedu 149 i 272 milijuna ljudi. Srednja dob prve uporabe droge, bilo koje, jest 16 godina. Srednja dob prvog konzumiranja heroina je oko 20 godina.

Što se obrazovne razine konzumenata opijata tice, najviše ih je (68,7 posto) završilo srednju školu, a medu konzumentima se nalazi 13,6 posto ljudi koji su završili samo osnovnu školu ili nemaju nikakvu školu, te 7,5 posto osoba sa završenim višim školama ili fakultetima. Najcešce konzumiranim drogama smatraju se marihuana i heroin.


Podijeli: Facebook Twiter