Od ove godine porez i na talijanske mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do kraja veljače oko 3.500 tisuća istarskih umirovljenika koji primaju talijansku mirovinu prvi će put imati obvezu predati prijavu poreza na dohodak. Naime, to im nalaže Zakon o porezu na dohodak koji je na snagu stupio 1. ožujka prošle godine, a prema kojem inozemne mirovine podliježu oporezivanju u Hrvatskoj.

Kako je pojasnio predsjednik Županijskog povjerenstva Sindikata umirovljenika Hrvatske Vladimir Buršić, od prošle su godine umirovljenici obvezni sami obračunati predujam poreza na dohodak i uplatiti ga u roku od osam dana od primitka mirovine te mjesečno poreznoj upravi predati obrasce ID i IP. Također, bili su dužni izvršiti prijavu u Registar poreznih obveznika.

Po Buršićevim riječima, ti umirovljenici imaju pravo na mjesečni osobni dobitak (osnovni osobni dobitak iznosi do 3.400 kuna), te se i na njih primjenjuju porezni razredi kao i za radnike.

- Porezni obveznici koji su 2012. godine ostvarili mirovinu iz inozemstva, a nisu po toj osnovi uplatili predujam poreza na dohodak u Hrvatskoj, obavezni su podnijeti godišnju poreznu prijavu i u njoj iskazati i mirovine iz inozemstva. Iznimno, to nisu dužni oni čiji je ukupni dohodak manji od osobnog odbitka, što su dokazali prilikom predaje IP obrasca. Također, prijavu nisu dužni podnijeti oni umirovljenici koji ostvaruju mirovine iz zemalja s kojima Hrvatska ima sklopljen pojedinačan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao što je Njemačka, pojašnjava Buršić. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter