Od ove godine iz Pule direktno za Helsinki

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Sve investicije u ukupnom iznosu od 7,5 milijuna kuna koje si je Uprava pulske Zračne luke zacrtala u protekloj godini privode se kraju, potvrdio nam je direktor Svemir Radmilo najavivši pritom i prve pripreme za početak sezone na pulskom aerodromu. Svakako najveći zahvat koji je počeo još lani je kompletno uređenje postojećeg Duty free shopa kojeg Zračna luka provodi u partnerstvu s njemačkom tvrtkom Heinemann, a koja je ujedno i glavni dobavljač robe u dućanu.

Radmilo potvrđuje da se  Duty Free Shop kompletno renovira i proširuje s prvotnih 300 na 600 kvadratnih metara, a Heinemann je kao investitor u taj zahvat uložio 4 milijuna kuna.

- Građevinski radovi su završeni i sada kreće uređenje interijera, postavljanje namještaja, polica i montiranje rasvjete. Nakon toga dućan će se popuniti robom, a otvaranje očekujemo krajem veljače ili početkom ožujka. Sve investicije koje smo planirali su realizirane ili su u tijeku. Neke stvari su se malo odužile zbog  kašnjenja u dobivanju građevinskih dozvola ili produženja rokova zbog Zakona o javnoj nabavi, istaknuo je Radmilo.

Pritom najavljuje da za nekoliko dana u probni rad kreće i novi biopročistač za otpadne vode, u što je uloženo 1,5 milijuna kuna, a što je Zračna luka imala obavezu napraviti po nalazu vodoprivredne inspekcije što se godinama odgađalo. Upravo je završila i javna nabava za projekt uređenja okoliša u krugu aerodroma te će se ovih dana za posao vrijedan 1,1 milijuna kuna potpisati ugovor s izvođačem radova - porečkom tvrtkom Planterra. Radmilo najavljuje da je rok za dovršetak radova na uređenju okoliša mjesec dana od potpisivanja ugovora s izvođačem.

- Radimo i na prilagodbi putničkog terminala za schengenski režimu prometa. Javna nabava je u završnoj fazi i sad trebamo odabrati izvođača. Radovi će se izvoditi u fazama, a ovog ljeta počinju radovi na vanjskom dijelu terminala, a riječ je o izgradnji stepeništa i ugradnji lifta. U drugoj fazi, poslije sezone, kreću radovi u unutrašnjem dijelu terminala. Vrijednost te investicije je 4,5 milijuna kuna, a predviđeni završetak svih radova je kraj ove ili početak iduće godine, ističe Radmilo.

Naglašava da je Zračna luka na natječaju dobila 4,5 milijuna kuna iz europskih fondova, a ta će se sredstva iskoristiti za izradu Masterplana pulske Zračne luke.

-Radi se o dokumentu koji predstavlja stratešku bazu budućeg razvoja zračne luke za razdoblje od 2015. do 2030. godine. Ujedno, to je nulti dokument koji omogućava financiranje daljnjih projekata razvoja putem fondova Europske unije. Također, taj ćemo dokument izraditi u suradnji s našim vlasnicima kako bi budućnost Zračne luke bila u skladu s razvojem infrastrukture Županije, kaže Radmilo.

Što se tiče letova koji će ove godine otvoriti sezonu, najavljuje da prvi letovi kreću 29. ožujka, i to irskom kompanijom Ryanair iz Frankfurta, Stansteda (Londona) i Bruxellesa. Novost je i direktan let  španjolskom kompanijom Vueling za Rim.

-To će biti prvi put da je jedno od najjačih emitivnih tržišta s Istrom povezano zrakoplovnom vezom. Nadalje tu je kompanija Thomson i nova linija za Bristol, a od ove sezone imamo i letove Norwegiana za Helsinki. Još smo u nekim pregovorima, no više o tome sredinom veljače, istaknuo je direktor Zračne luke. Iz Pule će i ove godine moći 2015. godini moći prema brojnim europskim destinacijama kao što su Oslo, Moskva, Amsterdam, Beč, Kijev, Kopenhagen, Stockhlom, London… (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter