Od "Orašara na ledu" do "Ustava Republike Hrvatske"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula pripremilo je program za studeni u kojem će publika opet moći pronaći razne teatarske forme i glazbene programa, a posebna zanimljivost je u tome da će se pozornica kazališta na jednu večer i to 14. studenog,   pretvoriti i u klizalište za izvedbu slavnog baleta "Orašar na ledu".

U subotu koncert klasične glazbe

Program za studeni otvorio je sinoć zagrebački Planet Art s odličnom predstavom "Velika zvjerka" Rogera Rueffa u režiji Slavice Knežević u kojoj glume Slavko Juraga, Marko Torjanac i Luka Dragić. "Velika zvjerka" pokušava naći odgovore na ta pitanja baveći se ljudskom egzistencijom potpuno izvan uobičajenih obrazaca razmišljanja o biznisu te uz obilje humora nudi duboke spoznaje o čovjeku, njegovoj egzistenciji i njegovoj biti.

U subotu, 4. studenog, vrijeme je u INK-u za malo klasične glazbe jer će se održati koncert na kojem nastupaju sopranistica Jasna Kovačević i pijanist Sandro Vešligaj. Na programu su djela Čajkovskog i Rahmanjinova.

U srijedu, 8. studenog, zagrebačko Gradsko dramsko kazalište "Gavella" gostuje s Molliereovom predstavom "Mizantrop" u režiji Igora Vuka Torbice, a igraju Jerko Marčić, Leon Lučev, Jasmin Mekić / Nikola Nedić, Katarina Bistrović Darvaš, Marija Tadić, Olivera Baljak, Dražen Mikulić i Davor Jureško. Redatelj Torbica ističe da ukoliko se Alceste promatra kao "tragična figura, koja zbog neobuzdane pravdoljubivosti i urođene strasti da govori istinu, na kraju biva ostavljen samim i izopćenim iz društva, nije li onda moguće da je Alcesteova priroda, samo jedna autentičnija, originalnija i interesantnija maska od svih mogućih maski onog ili ovog našeg vremena.".

Kao što smo već naglasili u utorak 14. studenog INK će poslužiti kao pozornica za slavni balet na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog - Državni balet iz ruskog Sankt Petersburga izvest će u Puli "Orašara na ledu", božićnu priču o djevojčici Klari i drvenom orašaru, koji se pretvara u pravog. Ova omiljena božićna baletna predstava prvi put dolazi u naše krajeve u spoju baleta i umjetničkog klizanja. Pravi klasični balet u klasičnim baletnim kostimima i setovima izvest će se na ledu, odnosno na klizalištu postavljenom na pozornici kazališta.

"Barufe" imaju dvoransku premijeru

Četvrtak, petak i subota 16., 17. i 18. studenog rezervirani su za reprize iz domaće produkcije i to za "Barufe". Iako su već izvedeni ovog ljeta, ovo će biti njihova "dvoranska pretpremijera". Radi se o predstavi nastaloj u koprodukciji INK-a s Gledališčem Koper, Slovenskim narodnim gledališčem iz Nove Gorice i Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta (Italija). Na tekst Carla Goldonija i Predraga Lucića predstavu je režirao Vito Taufer, a glume Gojmir Lešnjak Gojc, Marjuta Slamke, Patrizia Jurinčič Finžgar, Rok Matek, Iztok Mlakar, Petra Blašković, Elena Brumini, Nika Ivančić, Luka Cimprič, Kristijan Guček, Igor Štamulak, Andrej Zalesjak i Gorazd Žilavec. Lucićeva adaptacija Goldonijeve komedije "Ribarske svađe" prenesena je iz Mletačke lagune u Istru, u vrijeme Austro-Ugarske monarhije i predstavlja svojevrsnu metaforu današnje Europske unije. U komediji je venecijanski dijalekt zamijenjen narječjem hrvatske i slovenske Istre.

Još jedna repriza domaće produkcije i to introspektivne i edukativne monodrame "Štuorice od polnoći" održat će se u ponedjeljak, 20. studenog, u 10 sati. Autor, redatelj i pripovjedač Aleksandar Bančić koristi se pričicama koje je njegov pradjed Anton (Tuone) Bančić iz Dolenjih Krničari pokraj Žminja pričao maloj Milici Kranjčić, a osim pradjedovih "štuorica" u predstavi se mogu čuti i one iz Peroja, Žejana i Ripende.

Kome je do smijeha uz jedan klasičan stand up show na svoje će doći u četvrtak, 23. studenog, kada nastupa Nikola Đuričko, slavni glumac poznat iz serije "Vratiće se rode" ili filmova "Do koske" i "Montevideo, bog te video".

Noć kazališta, u subotu 25. studenog, rezervirana je za Valtera Rošu i "Mistero buffo" na tekst Darija Foa, još jednu reprizu iz produkcije INK-a. Radi se o zbirci satiričnih monologa, koja se temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša.

Studeni će u INK-u zatvoriti jedan naslov za kojeg vjerujemo da će izazvati veliki interes a radi se o predstavi "Ustav Republike Hrvatske" Ante Tomića i Rajka Grlića koja će u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh biti izvedena u ponedjeljak, 27. studenog. Predstavu je režirao Vinko Brešan, a glume Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Damir Poljičak, Matija Šakoronja i Vedran Mlikota. Priča je to o ljubavi i mržnji, o četvero vrlo različitih ljudi koje je sudbina iznenada učinila međusobno ovisnima. Riječ je o predstavi koja se bavi ljubavlju i mržnjom, hrabrošću i kukavičlukom, erotikom i netrpeljivošću prema drugima i različitima. Svi programi, osim "Štuorica od polnoći" počinju u 20 sati. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter