Od olimpijske baklje do navigacijskog svjetla za airbuseve

Izložbu su najavili Oleg Šuran, Darko Komšo i Oleg Tognon (M. MIJOŠEK)
Izložbu su najavili Oleg Šuran, Darko Komšo i Oleg Tognon (M. MIJOŠEK)

U izložbeno-galerijskom prostoru Svetih srca u četvrtak, 3. ožujka u 19 sati bit će otvorena "Izložba tvornice stakla u Puli". O ovome postavu, koji će se moći razgledati sve do 5. svibnja, na konferenciji za novinare govorili Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Oleg Tognon, tehnički direktor pulske tvornice stakla Duran, te Oleg Šuran, jedan od dizajnera izložbe uz Olega Morovića.

Edukativna funkcija izložbe

- Riječ je o atipičnoj izložbi, koja predstavlja presjek rada ove tvornice koja je lani bilježila 60 godina neprekidnog rada. Kroz povijest zapošljavala je sveukupno deset tisuća ljudi, a ovom izložbom posjetitelji će moći vidjeti da se tu nije proizvodilo samo laboratorijsko staklo, već mnogo zanimljivih predmeta raznih uporaba, kazao je Komšo.

- Nije lako sažeti šest desetljeća rada ove tvornice, puno sugrađana nije nikada obišlo tu tvornicu i zato im želimo ovom izložbom prikazati presjek svega onoga što se tu stvaralo. O staklu se zna vrlo malo, osim uskog kruga ljudi, i zato izložba želi imati i edukativnu, didaktičku funkciju ne samo za djecu, već i za odrasle. Tu je napravljen i stakleni dio baklje za Olimpijske igre, one Zimske u Salt Lake Cityju, kada je Janica Kostelić 2002. godine imala veliki trijumf. U tvornici se radi i navigacijsko svjetlo za airbuseve. Pozivam sve naše bivše radnike, sve građane da obiđu ovu izložbu koja će dati nešto drukčiji pregled na rad ove tvornice, kazao je Tognon.

Oleg Šuran, iz udruge "Na konju smo", naglasio je da kada su izrađivali plakat izložbe, sadašnji su radnici odmah na njemu prepoznali Oskara Hudija, jednog od prvih majstora u ovoj tvornici, a današnji majstori učili su od onih starijih, tako da je to neprekinuti niz.

Trenutna proizvodnja i povijest

Centralni dio izložbenog prostora prikazat će trenutnu proizvodnju, a potom će biti predstavljene i aparature, zanimljivi eksponati kroz povijest, a sama izložba će biti i multimedijalna, gdje će se putem videouradaka predstaviti dio povijesti.

Izložba će biti otvorena do 5. svibnja svakodnevno od 9 do 21 sat uz besplatan ulaz. Trenutno pulska tvornica stakla Duran broji 230 zaposlenih od kojih njih više od 180 radi direktno u proizvodnji.

Pulska staklara, osnovana 18. srpnja 1949., oformljena 1. ožujka 1953., u probni rad puštena je 12. lipnja 1955. kao Tvornica laboratorijskog stakla "Boris Kidrič". Pretvorbom 23. listopada 1992. preimenovana je u Schott Boral, a 26. listopada 2007. dobiva današnji ime Duran. (V. BEGIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter