Od okruglog stola do najvećeg eko-sajma u Istri

S predstavljanja programa sajma (N. LAZAREVIĆ)
S predstavljanja programa sajma (N. LAZAREVIĆ)

Sutra, u petak i subotu, 14. i 14. studenog u Domu hrvatskih branitelja, održat će se četvrta po redu manifestacija "Pazi što jedeš" u organizaciji Etnografskog muzeja Istre i Udruge registriranih ekoloških proizvođača Istarske županije - Istarski eko proizvod. Dvodnevna manifestacija će posjetiteljima ponuditi bogati program od predavanja, radionica do eko-sajma, a tematski je ove godine posvećena prehrani tijekom djetinjstva s posebnim naglaskom na važnost lokalne i zdrave hrane od najranije dobi te tijekom školovanja.

Na listi UNESCO-a

- Da bi se uklonile ili umanjile opasnosti za zdravlje djece koje se unose putem brze, industrijski tretirane hrane, želimo na jednom mjestu povezati javne institucije u zdravstvu, kulturi, odgoju i obrazovanju. Na taj način će se široj javnosti, roditeljima i pojedincima približiti najnovija istraživanja, rezultati te aktivnosti koje se provode u vrtićima i školama, institutima i muzejima vezanim uz lokalnu i zdravu prehranu, navela je Tanja Kocković Zabroski, kustosica i voditeljica projekta.

Osim predavanja posjetiteljima će ponuditi i stjecanje vještina koje im omogućuju lakši odabir ekološke, sezonske i tradicijske prehrane neophodne za zdrav i kvalitetan život djece i odraslih.

Od predavanja Kocković Zaborski jučer je istaknula ono Ivone Orlić o tradicijskim prehrambenim navikama u Istri i Mirjane Margetić iz Etnografskog muzeja koja će govoriti o prehrani prije i nakon trudnoće. Jelena Ivaniševć s Instituta za etnologiju i folkloristiku govorit će o nostalgičnom okviru pripovijedanja o hrani, a Melanija Belaj predstavit će nominaciju mediteranske prehrane na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

Okrugli stol

U suradnji s Društvom bibliotekara Istre, u sklopu projekta Zelena knjižnica, organizirat će se predavanje dr. sc. Darje Fišer sa Sveučilišta u Ljubljani koja će predstaviti građansku inicijativu koja potiče razmjenu sjemena, sadnica i plodova iz urbanih vrtova i dr. sc. Olge Orlić sa zagrebačkog Instituta za antropologiju koja će govoriti o grupama solidarne razmjene. U suradnji s udrugom Roda posjetitelji će pak doznati kako odabir prehrane utječe na zdravlje cijele obitelji, a uz pomoć Udruge ZUM organizirat će se predavanje i radionica za studente "Složi svoj zdravi obrok", dok će se osnovnoškolci predstaviti putem projekta "Zeleni pjat", a predstavit će se i 20 godina aktivnosti eko-grupe Gimnazije Pula.

- Ove godine moramo posebno najaviti okrugli stol pod nazivom "Pazimo li što jedemo?" koji je otvoren za javnost, a održat će se u petak od 10.30 do 11.30 sati na kojem će se, uz pomoć Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije predočiti rezultati i problemi s kojima se suočavalo Povjerenstvo za praćenje implementacije zdrave prehrane u osnovne škole Grada Pule, navela je Kocković Zaborski.

Osim predavanja prikazat će se i razni filmovi, a Daniela Gašpar, koordinatorica sajmenog dijela manifestacije posebno je najavila kratke filmove koji je snimio i montirao Vjekoslav Gašparović pod zajedničkim imenom "Samo brojke" u kojima je prikazan svakodnevni život iza kulisa tržnice i prodaje, odnosno daju uvid u živote nekoliko ekoloških proizvođača.

Inače, ovo je, kako je rečeno, najveći eko-sajam u Istri koji će okupiti čak 44 izlagača. Svečano otvorenje 4. "Pazi što jedeš" je u petak, u 12 sati, no sajam u petak i subotu traje od 10 do 19 sati. Ulaz je slobodan. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter