Od Nove godine cestarina poskupljuje za pet posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na autocestama kojima upravlja HAC cestarine će poskupjeti za pet posto, uvode se više sezonske cestarine, tvrtka HAC ONC bit će spojena s HAC-om, a odustaje se od uvođenja vinjeta.

Ovo su glavne točke sporazuma, koje su se našle na "stolu" tijekom pregovora Ministarstva prometa i Svjetske banke o 1,8 milijardi eura "teškom" paketu pomoći za rješavanje financijskih problema u financijskom sektoru, javlja Jutarnji list. Ugovor bi trebao biti potpisan u prvom tromjesječju iduće godine. 

Autocesta Rijeka Zagreb ostat će samostalna tvrtka, a uvest će se i automatizirana naplata cestarine. 

Povećanje cestarine od pet posto, koje bi trebalo stupiti na snagu već 1. siječnja odnosit će se samo na prvu i drugu kategoriju vozila. Analizom je, prema pisanju Jutarnjeg, naime, uočeno da je cestarina po kilometru na autocesti Rijeka -Zagreb veća nego na HAC-ovim autocestama, a vlasnik tvrtki koje upravljaju tim autocestama je isti. Stoga bi se ovim povećanjem izjednačio iznos cestarine po kilometru, a prihod HAC-a bi se povećao za oko 80 milijuna kuna. U tom slučaju, cestarina od Zagreba do Splita iznosila bi umjesto sadašnjih 174, 183 kune, a do Lipovca umjesto 184, 193 kune. 

Sezonske cestarine plaćat će se od 15. lipnja do 15. rujna na svim pravcima pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a, a bit će 10 posto više nego u ostatku godine. 

Jedan od najvažnijih modela ovog aranžmana je reprogram nepovoljnih kredita HAC-a, ARZ-a i HC-a na 15 do 20 godina. Planira se da Vlada sa Svjetskom bankom sporazum potpiše u prvom tromjesečju sljedeće godine, a država u ljeto izda prve obveznice. (P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter