Od Nove godine autoplin 5 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od Nove godine vozaci 65.000 automobila na autoplin u Hrvatskoj placat ce trošarine od 0,51 kunu po litri, što znaci da bi nova cijena autoplina mogla dosegnuti pet kuna i dovesti u pitanje isplativost plina kao pogonskoga goriva u automobilima.

Propisana je trošarina od 912,5 kuna na tonu ukapljenoga naftnog plina (UNP), a u njoj ima 2.000 litara plina, pa ispada da je trošarina po litri 51 lipu, piše Slobodna Dalmacija.

Sada vozaci cija su vozila na plinski pogon ne placaju trošarine nego 550 kuna naknade za ceste prilikom registracije automobila, koja bi trebala biti ukinuta, kaže Branimir Palunko, clan Upravnog odbora Udruge za UNP, koji istice da je autoplin u posljednja tri mjeseca vec poskupio 29 posto.

Naime, do svibnja je litra UNP-a stajala 3,35 kuna, a onda je promijenjen pravilnik o utvrdivanju tih cijena koje su prestale biti fiksne i pocele su se uskladivati na tržišnim osnovama na mjesecnoj razini pa sad autoplin na Ininim postajama zapada 4,27 kuna.

Palunko istice da su u tom razdoblju gorivu cijene rasle i padale, a plin je - poskupljivao te upozorava da u Osijeku postoje privatnici koji uvoze plin s mediteranskog tržišta, koji prodaju po 3,79 kuna.

Istice da vec sada cijena autoplina premašuje polovicu cijene najprodavanijega goriva u zemlji, što ne bi trebala prema preporuci Europske komisije. Palunko veli da se Ina opravdava da je rijec samo o naputku, a ne o obvezi.

Više cijene UNP-a, posebno one što ce startati dogodine, dovode u pitanje isplativost ugradnje plinskog pogona u automobile. Jer, donedavno se, s bitno nižim cijenama autoplina, takva investicija od prosjecnih 10.000 kuna isplacivala nakon prijedenih 20.000 kilometara ili, grubo receno, za dvije godine, ako se svake prijede 10.000 kilometara.

I sa sadašnjim cijenama to se vrijeme isplativosti te investicije usporilo, a tek ce dogodine, s mogucom cijenom od pet kuna po litri, postati upitno isplati li se uopce.


Podijeli: Facebook Twiter