Od njive do stola na jednom gospodarstvu

Ljubica i Branko Franjul sa svojim cukama i svinjama (D. ŠIŠOVIĆ)
Ljubica i Branko Franjul sa svojim cukama i svinjama (D. ŠIŠOVIĆ)

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Franjul iz zaselka Dolinci u Svetom Petru u Šumi branit će boje Istarske županije u završnici izbora najboljeg hrvatskog OPG-a u sklopu projekta "Zlata vrijedan" koji zajedno provode Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list. U prvom krugu izbora iz svake su županije kandidirana po četiri OPG-a, pa je u užem izboru ostao po jedan, a njihovi će se predstavnici ogledati na završnom izboru 11. rujna u Drinovcima kraj Drniša, gdje će uz izravan TV prijenos predstaviti svoja gospodarstva i proizvode. A Ljubica i Branko Franjul imat će itekako što pokazati.

Pršuti, kobasice, salamini, mast, čvarci…

Ova supetarska obitelj obrađuje osam hektara zemlje, zasijanih ječmom, kukuruzom, bundevama odnosno cukama, tikvicama i djetelinom. Plodove svojih njiva ne prodaju, već ih koriste za ishranu 120 svinja koje godišnje utove na svom imanju. Dio tih svinja prodaju kao odojke, a dio utove do uobičajene težine za kasniju preradu u pršute i druge suhomesnate proizvode. Prije tri godine registrirali su na svom imanju pogon za proizvodnju kobasica, kome se godinu kasnije pridružila i pršutana pa tako danas s etiketom OPG-a Franjul na tržište izlaze pršuti (70-ak godišnje), panceta, pešt, svježa i suha istarska kobasica, salamin s četiri vrste papra, salamin i kobasica s tartufima, Unagečki salamin s posebnom začinskom smjesom, mast, čvarci, polusuhi i suhi žlomprt te suha rebrica, nogice, uši.

Kao nekada u prosječnom seoskom domaćinstvu, tako i iz pogona OPG-a Franjul izlazi prerađena skoro cijela svinja, a kad se svi proizvodi zbroje, godišnja im proizvodnja, zasad, iznosi 8,4 tone.

Svoje proizvode osim kroz maloprodaju plasiraju i preko vlastitog kioska na tržnici u Puli, a mnoge konobe i agroturizmi širom Istre u ponudi imaju bar nešto njihovo. Otprije tri mjeseca svoje su poslove proširili i na peradarstvo: uzeli su u zakup farmu u Savičenti te kao kooperanti tvrtke Valipile počeli uzgajati piliće, s planom da godišnje utove po 600.000. U planu imaju i proširenje djelatnosti na agroturizam, ponudu vlastitih proizvoda na vlastitom imanju i kroz kušaonicu koju bi željeli otvoriti, ali s time ne žure.

S kušaonicom zaokružiti priču

- Možda će to biti poslovna prilika za mlađu generaciju budući da sin Loris ide u poljoprivrednu školu a kći Morena studira poduzetništvo, a mi se nadamo da će oni jednoga dana preuzeti sav obiteljski posao. S kušaonicom imali bismo unutar OPG-a zaokruženu kompletnu proizvodnju i ponudu od njive do stola, kažu naši domaćini, prema našoj procjeni izvrsni kandidati za vlasnike najboljeg hrvatskog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Bolji i od Slavonaca u nadijevanju kulena

Predstavljali su se na Učkarskom sajmu, na festivalu tartufa u Livadama, ISAP-u u Tinjanu, Danima grožđa u Bujama, manifestacijama u Lovranu, Rijeci, Varaždinu, na Susretu hrvatskih tržnica u Zagrebu te na kulenijadi u Slavonskom Brodu, gdje je Ljubica Franjul čak osvojila prvo mjesto u natjecanju u nadijevanju kulena na starinski način.

S dr. Mariom Bratulićem i klobasicom u Europu

Branko i Ljubica Franjul ističu veliku zahvalnost dr. Mariju Bratuliću, koji ih je prilikom izrade svog doktorata o istarskim kobasicama motivirao da registriraju pogon za proizvodnju ove delicije po kojoj je supetarski kraj posebno poznat. Upravo je u konobi obitelji Franjul na susretima s Bratulićem, inače općinskim načelnikom, i drugim supetarskim entuzijastima razrađivana ideja o pokretanju manifestacije "S klobasicom u Europu", koja se nakon svega tri godine održavanja etablirala kao regionalno i međunarodno relevantan kobasičarski festival.

I proizvodi OPG-a Franjul su kroz ovu manifestaciju stjecali i vlastitu afirmaciju: 2013. njihova je istarska kobasica osvojila šampionsku titulu, 2014. i 2015. zlatnu medalju, a na posljednjoj smotri su osvojili i šampionsku titulu za salamin s četiri vrste papra u kategoriji specifičnih kobasica. Otkad su počeli proizvoditi i pršute, potvrde kvalitete stižu im i za taj proizvod: 2013. i 2014. na tinjanskom su Internacionalnom sajmu pršuta osvojili srebrnu medalju. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter