Od nedjelje zimski režim vožnje autobusa Pulaprometa

Smanjuje se broj vožnji autobusa (Arhiva)
Smanjuje se broj vožnji autobusa (Arhiva)

U subotu je posljednji dan ljetnog režima vožnje autobusa Pulaprometa koji je bio u primjeni od 12. lipnja, jer jesensko-zimski režim nastupa u nedjelju, 4. rujna. To znači da se smanjuje broj vožnji autobusa u večernjim satima te vikendom na najfrekventnijim gradskim linijama koje voze do turističkih naselja Verudela i Stoja, a povećava se broj vožnji na manje frekventnijim linijama za naselja u kojima nema turističkih sadržaja, ali ima školske djece. Riječ je o naseljima Monte Šerpo, Monte Magno i Valdebek.  

Dakle, zbroj svih gradskih vožnji ljeti, a to je 1.561 vožnja tjedno, smanjuje za 6,85 posto, na 1.454 vožnji u zimskom režimu. Kakve će promjene to donijeti svakoj liniji?. Linija 1 (autobusni kolodvor-centar-Stoja i natrag), 2a (autobusni kolodvor-Veruda-Verudela-Vidikovac-Šijana) i 3a (suprotan smjer kretanja linije 2a) koje radnim danom kreću svakih 20 minuta, do 21.05 sati u zimskom režimu vozit će svakih 20 minuta do 20.05 sati. Dakle, sat vremena manje. I dok posljednji autobus u ljetnom režimu kreće u ponoć i pet minuta, u zimskom režimu voze do 22.45 sata, bez obzira na dan u tjednu. 

U ljetnom režimu bilo je uobičajeno da subotom kreću svakih 20 minuta, do 21.05 sati. U zimskom će tako često autobusi voziti do 17.05 sati, nakon toga se prorjeđuje broj vožnji. Nedjeljom će se još i više prorijediti broj vožnji. Dosad su autobusi vozili svakih 20 minuta, do 21.05 sati, a od 4. rujna voze samo do 13.05 sati svakih 20 minuta, a nakon toga svakih pola sata.

Rezultat toga je da se 369 vožnji tjedno linija 1 i 2a u ljetnom režimu, smanjuje na 328 vožnji zimi. Na liniji 3a se smanjuje sa 363 na 320 za Verudelu i Stoju. 

Linija 4 (Veli Vrh-Centar-Valkane-Veruda-Veli Vrh) imat će samo dvije promjene. U ljetnom režimu je zadnja vožnja radnim danom kretala s Velog Vrha u 21 sat, a subotom u 12 sati. Sada će posljednja vožnja radnim danom biti u 20 sati, a subotom u 13 sati. Linija 5a ljeti vozi od Giardina preko Štinjana do Puntižele, i natrag. U jesensko-zimskom režimu postaje linija 5 i vozi na relaciji Giardini-Štinjan-Giardini. Posljednja vožnja u ljetnom režimu kreće svakog dana s Giardina u 23.30 sati. U jesensko-zimskom režimu zadnja starta u 21.30 sati radnim danom, odnosno u 19.30 sati subotom i nedjeljom. 

Dakle, linija prema Štinjanu zimi neće voziti do Puntižele. Iako je i ta odluka trebala stupiti na snagu već 4. rujna, direktor Pulaprometa Igor Škatar kaže da će ipak čekati odlazak "outlookovaca". 

- U ponedjeljak 5. rujna nam je udarni dan jer počinje škola, a odlaze i sudionici manifestacije s Puntižele. Prema iskustvima iz prethodnih godina uvest ćemo dodatne autobuse, odnosno četiri autobusa između 7 i 8 sati i kasnije od 11 do 13 sati. Dva će ići do Štinjana, a dva do Puntižele, pojašnjava direktor Škatar i apelira na strpljenje jer, ističe, gužvi će sigurno biti. 

Novost je uvođenje linije 6a koja će od 5. rujna svakog radnog dana voziti na relaciji Jadreški - autobusni kolodvor u 7.20 sati. Ako se smanjuje broj vožnji na nekim linijama u jesensko-zimskom režimu, suprotno je s linijom 8 (autobusni kolodvor-Monte Magno-Valdebek i obratno). Tamo se 65 tjednih vožnji iz ljetnog režima povećava na 101 u jesenskom. Najveća je promjena što posljednja vožnja radnim danom kreće u 20.30 sati u zimskom režimu, a u ljetnom je kretala u 19.30 sati. Također, od ponedjeljka, 5. rujna uvodi se i linija 8b koja vozi do OŠ Vidikovac. Znatno povećanje broja vožnji zahvatit će i najslabiju liniju broj 9 (autobusni kolodvor-Monte Šerpo i natrag) koja se sa sadašnjih 25 povećava na 40, ali od 5. rujna s obzirom da nedjeljom autobusi ne voze na toj liniji. (P. GREGOROVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter