Od nedjelje nisu obvezna svjetla po danu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U noci sa subote na nedjelju 24. na 25. ožujka prelazi se na ljetno racunanje vremena i prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju, priopcio je danas MUP.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama nalaže vozacima da u razdoblju zimskog racunanja vremena na motornim vozilima tijekom vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Ta obaveza za motorna vozila prestaje prelaskom na ljetno racunanje vremena, no ostaje za motocikle i mopede koji tijekom cijele godine moraju imati upaljena kratka svjetla. Novcana kazna za taj prekršaj je 300 kuna.

Ljetno racunanje vremena pocinje 25. ožujka u dva sata pomicanjem sata jedan sat unaprijed, a završava 28. listopada u tri sata.

Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog racunanja vremena pravda se ekološkim razlozima (smanjenje potrošnje goriva, a time i manja emisija CO2), a prometni strucnjaci smatraju da je bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje jer ona i za suncanih dana pridonose vecoj sigurnosti prometa, a time i smanjenju nesreca.

Dnevna svjetla su posebna svjetla predvidena za vožnju po danu, a uglavnom ih imaju automobili više klase (pale se automatski cim se upali vozilo) i razlikuju se od kratkih svjetala. Vecina automobila u Hrvatskoj, po podatcima HAK-a, nema dnevna svjetla te vozaci cesto pogrešno misle da su to kratka svjetla ili svjetla za oznacavanje vozila.


Podijeli: Facebook Twiter