Od nedjelje kreće Festival Jazz is Back! BP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, Općine Grožnjan i Polivalentnog kulturnog centra Grožnjan, u Grožnjanu će se održati 16. izdanje Festivala Jazz is Back! BP. Počevši od nedjelje, 12. srpnja, festival će do zaključno 28. srpnja predstaviti ukupno 17 koncertnih večeri, a više o koncepciji i programu na konferenciji za novinare u ponedjeljak su rekli grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz, glavna tajnica HGM-a Zagreb Dubravka Dujmović Kušan, voditeljica Međunarodnog kulturnog centra HGM-a Grožnjan Mojca Makovac i ravnatelj Polivalentnog kulturnog centra Grožnjan Rino Duniš.

Etablirana imena i mladi talentirani glazbenici

- Festival Jazz is Back! BP postao je prepoznatljiva manifestacija, te u Općinu tijekom cijele godine dolaze brojni upiti iz raznih zemalja upravo vezani za festival. Smjernice razvoja Grožnjana temelje se na spoju kulture, kvalitetnih vinara koji ovdje djeluju i turizma, a upravo to su elementi koje objedinjuje festival Jazz is Back! BP. Također, ovaj festival je dobar primjer kako se s relativno malo novca, ali uz pomoć partnera i donacija te veliki entuzijazam može napraviti zaista vrijedan i veliki projekt, rekao je grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz.

Detaljan program festivala može se naći na www.jazzisbackbp.com, a Dubravka Dujmović Kušan rekla je više o ovogodišnjim koncertnim gostovanjima.

- Sve je krenulo 1998. godine, kad se održala Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži - to je zapravo bila "probna" godina, i tada nije bilo festivala, no polaznici Ljetne jazz škole su održavali brojne jam sessione što je bilo i poticaj da se krene u organizaciju festivala. Tada je to sve vizionarski pokrenuo i godinama vodio renomirani jazz glazbenik, skladatelj i pedagog Boško Petrović, a ovogodišnje izdanje festivala u mnogim segmentima je povezano s njim - većina izvođača je na neki način vezana za Grožnjan i Istru, neki od njih su surađivali s Boškom Petrovićem, neki su pak bili polaznici Ljetne jazz škole, a danas su diplomirani jazz glazbenici koji nastupaju diljem svijeta. Stoga kroz program festivala predstavljamo već etablirane glazbenike i dobro znana imena, a dajemo i šansu kvalitetnim mladim glazbenicima - a sve počinje u nedjelju, 12. srpnja, koncertom Jazz orkestra HRT-a i jedne od najboljih hrvatskih jazz vokalistica Valerije Nikolovske, a oni će izvesti autorske skladbe Nikolovske i Viktora Lipića, u big band aranžmanima koje su napravili Andreas Marinello, Luka Žužić i Joe Kaplowitz, kaže Dujmović Kušan.

Akcija za stipendiranje nadarenih glazbenika

Ovogodišnji festival donosi gostovanja vrhunskih jazz i blues glazbenika, a kako je rekao Rino Duniš, odlučili su da ove godine nema direktora festivala, već sve rade kao tim.

- Uz Hrvatsku glazbenu mladež, Općinu Grožnjan i Polivalentni kulturni centar, kao suorganizator je tu su i Yamaha i Eurounit, te niz donatora koji omogućuju da se festival realizira - to su Erdinger, Allianz, Pristop, Bastia, San Rocco, Studio Dogan i mnogi drugi. Upravo zahvaljujući svima njima, ulaz na sve koncerte je i ove godine besplatan, a svi koncerti počinju u 21.30 sati, kaže Duniš. Valja spomenuti i zanimljivu akciju - za održavanja festivala, prodavat će se majice i ostali suveniri s logom festivala, a novac prikupljen od prodaje majica s prijašnjih izdanja festivala bit će namijenjen stipendiranju mladih nadarenih glazbenika.

- Osim koncerata koji se održavaju svake večeri, bit će tu i koncerata iznenađenja tijekom dana, a 24. srpnja, održat će se posebna koncertna večer BP Memoriam, gdje će nastupiti Primož Grašič i Boškovi prijatelji i suradnici, a u gradskoj galeriji Fonticus otvorit će se izložba plakata koje sve ove godine izrađuje Studio Dogan. Također, bit će i predstavljanje Eno Jazz Cluba kao i gastro delicija Zigante tartufa, kaže Duniš.

Paralelno uz Festival Jazz is Back! BP održava se i Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži, a Mojca Makovac je ukratko predstavila što se sve zbiva kroz pet mjeseci koliko u Grožnjanu.

- Od svibnja do listopada u Grožnjanu se održava 50-ak radionica, a drago nam je kad te radionice prerastu u neke nove, veće projekte, pa tako primjerice polaznici radionice Ethno Croatia nastupaju na Festivalu Jazz is Back! BP te također otvaraju pazinski TradeIN festival, kaže Makovac. Još uvijek traju upisi u Ljetnu jazz školu HGM-a, o čemu se više može naći na www.hgm.hr, a ove godine jest novost posebna radionica improvizacije za sve instrumente koju vodi turski pijanist Hakan Ali Toker. (Tea TIDIĆ)

Program Festivala Jazz is Back! BP

12. srpnja Jazz orkestar HRT-a i Valerija Nikolovska

13. srpnja Ethno Croatia

14. srpnja JM Jazz World Orchestra

15. srpnja Jazz is Back All Stars

16. srpnja Dina Rizvić & Friends! /Elvis Stanić group

17. srpnja Mike Sponza & The Blues Of The Month Club

18. srpnja Jazz kamp Kranj and The Very Sosage Evening

19. srpnja Teo Collori in Momento Cigano / Luis Bonilla – Trombonanza!

20. srpnja Karlheinz Miklin Group

21. srpnja Jazz is Back All Stars

22. srpnja B's FUNstallation

23. srpnja Organ Grinders Trio

24. srpnja BP Memoriam featuring Primož Grašić and friends

25. srpnja Renee Maning & "All Grown Up"

26. srpnja Davor Križić Experiment

27. srpnja Jazz is Back Finale  - JM Summer Jazz School

28. srpnja JD Walter Quartet


Podijeli: Facebook Twiter