Od nedjelje hladno i vjetrovito

Ilustracija, Savudrija (J. PREKALJ)
Ilustracija, Savudrija (J. PREKALJ)

Približavajući se polovici studenog svi se već pomalo pitamo što se događa s vremenom. Sunčano i ugodno vrijeme podsjećaju nas na početak jeseni, a ne na skori dolazak zime. Tome bi uskoro trebao doći kraj jer nas za nekoliko dana očekuje prvo jače zahlađenje koje će nas u samo nekoliko sati iz ugodne jeseni uvesti u hladnu i vjetrovitu zimu.

Da je dosadašnja jesen u Istri zaista posebna potvrđuje i podatak da se čak ni u unutrašnjosti Istre temperatura zraka još nije spustila ispod ništice. U posljednjih 25 godina to je zabilježeno samo jednom, i to još prije desetak godina. Vrijeme je stalno pod utjecajem južnih vjetrova koji s mora donose topao i vlažan zrak. Ne čudi stoga stalni interes za burom koja bi konačno trebala označiti početak drukčijeg vremena u Istri.

Početkom vikenda zapuhat će jako jugo, naoblačit će se, a uslijedit će i obilnije oborine. U nedjelju će sa sjevera stići vrlo hladan zrak. Najbolje ćemo ga prepoznati po jakoj i olujnoj buri, a vrlo vjerojatno i s prvim ovogodišnjim snijegom koji bi mogao zabijeliti i vrhove sjeverne Istre. Bura bi već početkom narednog tjedna trebala oslabiti, ali će se prohladno i vjetrovito vrijeme zadržati i veći dio narednog tjedna. (Priredio Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter