Od nakita, ukrasa, torba i cipela do ručno rađenih čokolada i kolača 


Želite li sebi ili nekome drugome pokloniti nešto kvalitetno, originalno, unikatno i vrijedno jer je izrađeno "vlastitim rukama" posjetite Dom hrvatskih branitelja u kojem se, sve do nedjelje, održava 15. Hand made fest. U svih pet sala, preko 200 izlagača iz svih krajeva Hrvatske posjetiteljima nude maštovit i kreativan ručno rađeni nakit - od žice, stakla, perlica pa sve do onog "s dioptrijom", zatim ukrasne stvari od keramike, zanimljive okvire, krpene lutke, oslikane satove, preko ručnog rađenih torba i cipela pa sve do hand made kozmetike, drvenih igračaka i pletenine. Posebna je zanimljivost ovoga sajma što se velik dio proizvoda izrađuje ili "finišira" na licu mjesta pa posjetitelji mogu vidjeti kako nastaje proizvod koji im se sviđa. 

Murterske bake

Svečano otvorenje, koje je danas održano u dvorištu Doma hrvatski branitelja "začinile su" posebne gošće - Murterske bake u haljinama od plastičnih čaša, tanjura i plastičnog pribora koje su doista izazvale veliko zanimanje, kako svojim haljinama tako i zanimljivo oslikanim licima, dvije koreografske točke plesnog studio "Cool step" te "Cake pops show" sa slatkišima obrta Miny Party.

Kako je u uvodu kazala direktorica sajma i predsjednica udruge "Razvoj" Lela Blekić, sajam je prilika da se svi oni koji znaju nešto izrađivati predstave javnosti, mnogi po prvi puta te odskočna daska da "izađu iz svojih soba i garaža i uđu u svijet biznisa". Da sajam propagira poduzetništvo, a posebno žensko, kazala je i zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, navodeći da je on jedinstven po svom konceptu jer u globaliziranom i klišeiziranom svijetu promiče ručni rad, kreativnost, maštovitost i dizajn.

- Pula je u vrhu po broju poduzetnika u Hrvatskoj, a ovaj je sajam također prilika da nekoga navedemo na ideju da se otisne u poduzetničke vode, kazao je, pak, pulski gradonačelnik Boris Miletić, čestitavši sajmu te mu obećao potporu i narednih godina.

Sajam je i ove godine otvoren radno pa su pokrovitelji sajma, zamjenica župana i gradonačelnik, najprije sudjelovali u Ludom laboratoriju Zemlje zabave, uz mališane vrtića Dugin svijet, a zatim dobili zadatak završiti veliku sliku sajma na način na da njoj ostave svoje oslikane otiske ruku.

Na sajmu se predstavlja i Udruga "Studio Valeria" iz Medulina, koja se bavi fuzijom stakla, ali kako doznajemo od Nine Dragan Belić, organizira i razne međunarodne projekte te odražava radionice. Radionica o fuziji stakla održat će se i na sajmu i to u nedjelju u 11.30 sati. Inače, posjetitelji sajma, oni "mali i veliki" mogu birati razne radionice tijekom cijeloga vikenda - od one oslikavanja, vezenja i šivanje, do radionice "Molekularna čokolada", izrade tradicionalnog nakita pa sve do radionice izrade modularnog nakita ili nakita od biciklističkih zračnica.

Jadranka Vilus iz Velike Gorice na sajmu predstavlja svoju kućnu radionicu "Atelier Vilus", obiteljsku radionicu s tradicijom dugom 20 godina, a koja se bavi proizvodnjom keramike.

- Cijela priča potekla je od moje svekrve koja je profesorica likovnog odgoja i koja je na mene prenijela ljubav prema lijepom i ručnom radu, ispričala nam je Jadranka dodajući da jako voli doći na pulski sajam jer je tu stekla puno poznanika, pa čak i prijatelja, ali i proširila broj suradnika. 

Nakit s dioptrijom

Dio sajma posvećen je delicijama, a nama su za "oko" posebno zapele čokolade obrta "Cremalat" iz Poreča koji se prvi puta predstavljaju na sajmu. Oni posjetiteljima nude ručno rađene praline i velike čokolade koje se prodaju "na lom" s različitim guštima - od kokosa, preko kupina do malvazije ili đumbira, doznajemo od vlasnika obrta Gorana Pribetića. Pažnju nam je privukao i "nakit s dioptrijom". Riječ je, kako smo doznali od Sanje Žižić, dvije linije nakita - jedna je izrađena od dioptrijskih stakala, a druga od materijala zvanog acetatna plastika od koje se inače izrađuju okviri za naočale. Inače, Sanja je profesorica likovne kulture, koja je tijekom studija radila u optici, pa nije ni čudo odakle joj ideja za ovako maštovit nakit, po čemu je jedinstvena u svijetu.

(Borka PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter