Od Nacionala do Aktuala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Andrija Kevic, covjek kojega desetljece i pol prati nekoliko ozbiljnih afera, u kojima su protiv njega vodene istrage za višemilijunske pronevjere, bit ce suvlasnik novoga tjednika Aktual, koji ce uredivati novinari što su protekloga tjedna napustili Nacional. Time ce Keviceva poluanonimnost, koja je svih ovih godina njegove poslove štitila od ozbiljnije javne pozornosti, vjerojatno brzo ustupiti mjesto reflektorima na otvorenoj sceni.

Za javnost, sve je pocelo u ponedjeljak, 16. svibnja, kada je skupina novinara i radnika Nacionala objavila da napušta novine, nezadovoljna nacinom kojim ih vode navodni novi vecinski vlasnik Harald Freiherr von Seefried auf Buttenheim i njegov sin Moritz. "Pokazalo se da nemaju pojma o poslovanju jedne novinske kuce, ne znaju ništa o novinskom biznisu, a niti o Hrvatskoj", optužili su disidenti novoga vlasnika, podsjecajuci da ga prate glasine da je tvrtku kupi ne zato da bi razvijao novinske poslove, nego iz nekih drugih sumnjivih razloga. Narocito im je zasmetalo to što je novi vlasnik ultimativno zatražio da tvrtku napusti Anka Pukanic, sestra ubijenog osnivaca i glavnog urednika Nacionala Ive Pukanica.

Novi vlasnik, koji je prošle godine od Vienna Capital Partnersa kupio 75 posto udjela u Nacionalu, u Vecernjem je listu dva dana kasnije odgovorio žestoko izjavivši da "Nacional prati imidž novina u kojima možeš platiti za clanak, a možeš i platiti da nešto ne izide". Von Seefried tvrdi da je kompanija Naxos iz Beca, koja je u njegovom vlasništvu kroz švicarski holding Adlitz jedini i iskljucivi vlasnik Nacionala. Nagadanja, pak, o skrivenome pravom vlasniku otpisuje rijecima: "Nemam pojma o cemu govore".

Berislav Jelinic, donedavni novinar Nacionala i novi direktor Aktuala, tvrdi suprotno: "Iz NCL-a smo otišli zbog netransparentnog navodnog vecinskog vlasnika jer nam profesionalna etika ne dopušta da radimo s nekim tko se povezuje s organiziranim kriminalom, moguce upravo onim miljeom koji stoji iza ubojstva Ive Pukanica i Nike Franjica. Uložit cemo sav svoj profesionalni talent da citateljima Aktuala približimo i precizno opišemo tko su nominalni navodni vecinski vlasnici Nacionala".

Neovisno o svim aferama, koje nikada nisu dovedene ni do kakvog pravosudnog epiloga, suvlasnik novog Aktuala Kevic je nedavno postao i suvlasnikom portala Business.hr, udruživši se sa sarajevskim poduzetnikom Mujom Selimovicem. Novine su pisale i da je Kevic poslovno suradivao s ubijenim osnivacem Nacionala Ivom Pukanicem, dovodeci njihova imena u posrednu, nerazjašnjenu, ali zloslutnu vezu kada je rijec o vlasništvu nad vrijednom nekretninom u središtu Zagreba. Jasno je, dakle, da novi tjednik Aktual, bilo to opravdano ili ne, prati sjena i prije nego što je objavljen prvi broj. (Boris PAVELIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter