Od mračnijeg uvoda do vedrog finiša

The Beat Fleet na pulskom Kaštelu (N. LAZAREVIĆ)
The Beat Fleet na pulskom Kaštelu (N. LAZAREVIĆ)

Kao što je novi album TBF-a "Danas sutra" izazvao oprečne ocjene i podijelio zainteresiranu glazbenu javnost na one kojima je to odličan album i na one kojima je to dokaz kreativnog pada splitskog benda, ta se dvojnost mogla osjetiti i za njihova sinoćnjeg pulskog nastupa na Kaštelu, okvirno obilježenog pristojnim posjetom od 500-tinjak ljudi, dobrim, ali preglasnim ozvučenjem te nešto slabijom atmosferom u prvom dijelu dvosatnog koncerta, kada su odsvirali pojedine pjesme s novog, šestog studijskog albuma, poput "Ima bit", "Neću ti ništa" i "Krist".

S ocjenom prvog dijela sigurno se neće složiti gore spomenuta prva skupina kao i fanovi koji jednako cijene i ne udarne komercijalne pjesme TBF-a poput uvodno odsvirane "Moj um pali" s prvog albuma "Ping-pong (umjetnost zdravog đira)", kao i oni kojima se sviđalo prearanžirano "ST stanje uma".

Od novih skladbi u tom je dijelu dobro prihvaćena pjesma "Krist", što ne čudi s obzirom na njenu hitoidnost, dok je u jednoj od njihovih najboljih pjesama u karijeri "Heroji", kao i "Grad spava" nedostajalo izvedbene snage. Čini se da zbog sjajnih originala teško prolaze preskakanja ključnih sugestivnih dionica, poput one gitarske u "Herojima".

Razdjelnica je bila odlična izvedba "Uvik kontra", nakon čega je atmosfera rasla sve do bisa, u nizu "Mater", "Fantastična", "Odjeb je lansiran", "Genij", "Smak svita", "Malo san maka", "Život je lijep" i završne "Alles gut".

Nemali broj ljudi koji cijene Mikija Solusa došlo je na vrijeme na Kaštel čuti ovog 25-godišnjeg zagrebačkog kantautora koji je za klavijaturama - uz suradnike na saksofonu, akustičnom basu i cajonu - odsvirao (međusobno i ne baš uvježbano) i otpjevao najpoznatije pjesme "Hipster", "Prosinečki", "Pun kufer", čiji su tekstovi nekima ilustracija duhovitog autora, a drugima površne zabave.

Prije njih, hrabro je sam s akustičnom gitarom, nakon gotovo pet godina izbivanja sa scene, nastupio nekadašnji vodnjanski frontmen Popeyea Igor Ferenac Fere. Stihovi, posebno u pjesmi "Nula nula promila", pokazuju da ima što za reći, ali mu hitno treba bend i melodijsko ruho za njihovo oplemenjivanje. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter