Od ministra kulture traže ostavku, od Karamarka ispriku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici hrvatskog PEN-a, Hrvatskog novinarskog društva i nevladine koordinacije građanskih udruga Platforma 112 izrazili su u petak ozbiljnu zabrinutost aktualnim pogoršanjem javne atmosfere, najavama sužavanja slobode i napadima na institucije koji su se zbili od formiranja nove Vlade, ali i najavili otpor, zatraživši ispriku predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i smjenu novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

- Tražimo javnu ispriku Tomislava Karamarka zbog izjava kojima opetovano napada slobodu medija, te tražimo da prestane to činiti. Tražimo također da predloži smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića ako on sam ne podnese ostavku, kazao je predsjednik HND-a Saša Leković na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom hrvatskog PEN-a Nadeždom Čačinovič i koordinatoricom Platforme 112 Sanjom Sarnavkom.

Leković je podsjetio na Karamarkovu izjavu iz svibnja 2014. kako "svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne", ocijenivši kako smo "sada dobili što smo mogli i pretpostaviti". Konstatirao je da Karamarku govor mržnje na ulicama ne smeta, ali zato "medije optužuje za harangu, premda sam harangira". Ministar Hasanbegović, kazao je, "pokazuje duboko nepoštovanje prema medijima, kulturi i javnosti", a saborski zastupnici traže lustraciju u medijima, optužujući, a da ne navode imena i dokaze, kazao je Leković. "Moramo spriječiti poljski i mađarski scenarij", ustvrdio je, spomenuvši i udrugu Hrvatski novinari i publicisti (HNIP), "društvo osnovano u predizbornoj kampanji", koje se "od prvog dana nudi kao medijski policajac". (Boris PAVELIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 30. SIJEČNJA


Podijeli: Facebook Twiter