Od Milesa Davisa do Lida


Bubnjar Borna Šercar, kontrabasist Luka Veselinović, pijanist Zvjezdan Ružić i saksofonist Vojkan Jocić - sve redom dobro znana imena domaće glazbene scene - nastupili su okupljeni u sastavu Borna Šercar's Jazziana Croatica u subotu u Grožnjanu na festivalu Jazz is Back! BP.

Ovaj sastav je osnovan 2009. godine, s namjerom, kako sami kažu, da očuvaju hrvatsku glazbenu baštinu s raznim utjecajima te s te polazišne točke da nametnu nove standarde u domaćem jazz izričaju stvarajući zvuk autentičnog podneblja - a to su upravo i predstavili publici u Grožnjanu, svojevrsnu etno jazz fuziju ali s prepoznatljivim autorskim rukopisom svakog od članova benda. Jer, polazišna točka su im dobro znani tradicijski napjevi i melodije, poput "Marjane, Marjane" ili "Lido", no svaka skladba je kroz virtuozne solo dionice i dobro uigranu interakciju glazbenika dobila sasvim novu dimenziju - a konačni rezultat jest skladan spoj hrvatske tradicijske glazbene baštine i utjecaja Milesa Davisa, Johna Coltranea, Pata Methenyja i drugih. Sve to je pak začinjeno i finom dozom humora, pa je tako jedna skladba primjerice naslovljena "We Call It Rakija", a kroz svirku se vidjelo da glazbenici izuzetno uživaju u zajedničkom muziciranju - jer svi su vrsni poznavatelji svojih instrumenata, a skladbe su prostor u kojem oslobađaju svoje umijeće i maštu.

Trotjedni festival Jazz is Back! BP održava se svakodnevno u Grožnjanu do 30. srpnja, a ovog ponedjeljka nastupa Greenhouse Blues Band featuring Zdenka Kovačićek & Miro Ungar. Početak koncerta je u 21.30 sati, a ulaz je besplatan. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter