Od malog mjesta do najpoželjnije destinacije u samo 15 godina

Maleni vojnici iz Rumunjske osvojili su treće mjesto
Maleni vojnici iz Rumunjske osvojili su treće mjesto

Turističku 2001. Fažana je okončala s manje od 280 tisuća noćenja, lani je ostvarila više od 970 tisuća, a već je sada evidentiran porast od 24 posto u odnosu na prvih šest mjeseci lani. Prihodi su 2001. iznosili milijun kuna, lani gotovo trostruko veći od toga, a ove godine već se bilježi 15 postotni rast. I smještajni su kapaciteti s gotovo šest tisuća kreveta 2002. godine narasli na 12,6 tisuća.

- Od malog ribarskog mjesta u ovih smo 15 godina kako postoji Turistička zajednica Općine Fažana stvorili jednu od najpoželjnijih destinacija, ali raspolažemo i s još velikih potencijala, poput Pinete, resorta koji će biti ogledni primjer, rekao je načelnik Općine i predsjednik TZ-a Radomir Korać u društvu direktorice TZ-a Melite Peroković.

Njih dvoje, danas su u Fažani novinarima najavili proslavu jubileja, a program će početi u petak Svečanom sjednicom TZ-a u 19 sati u Multimedijalnom centru. Tom prilikom podijelit će pet "Zlatnih amfora" i sedam zahvalnica pojedincima, tvrtkama i subjektima koji su iznimno doprinijeli razvoju lokalne turističke priče. U subotu i nedjelju pak TZ sprema prvi Festival sladoleda, cjelodnevnu manifestaciju koju će obilježiti poslastice uz zabavu do kasno u noć.

- Osnutkom TZ-a i osnivanjem turističkog ureda 2002., sinergijom svih dionika, ambicijom i entuzijazmom, došli smo do višestruko nagrađivane destinacije. Određenje destinacijskog menadžmenta bilo je održati tradiciju i identitet mjesta, osnovana je Mala ribarska akademija Sardela, u sklopu koje su realizirani brojni programi. Silni trud svih dionika rezultirao je i to da je Akademiju dva puta nagradio TZ Istarske županije, da smo 2010. dobili nagradu HTZ-a za najveći pomak u razvoju turizma, a 2015. i 2016. i u kategoriji autentičnog primorskog mjesta, rekla je Peroković. Razvijani su kulturni i prirodni itinereri, programi životnog stila destinacije, doživljaji autohtonog ugođaja i što je bitno, izgrađena je turistička infrastruktura i dodatna ponuda s naglaskom na održivost razvoja.

- Općina je uspjela učiniti Fažanu destinacijom otvorenom za sve. Ali, orijentacija nam ne može biti drugačija nego obiteljski turizam i nikada neće biti nešto drugo. Orijentaciju mjesta s milijun noćenja, u kojoj se svaki drugi stanovnik bavi iznajmljivanjem, treba poštovati, rekao je Korać. Fažana, naglasio je, trenutno nema hotela, ali s planiranim sportskim centrom i usmjerenjem ka cjelogodišnjim aktivnostima i rekreacijom na otvorenom, s odmorišnog turizma baziranog na suncu i moru, sve više turistički razvijati i izvan sezone.

U Fažanu još uvijek najviše dolaze Nijemci, brojni su Nizozemci i Danci, u skladu s kamping ponudom, ali, naglasila je Peroković, u samom su vrhu gosti iz susjedstva poput Talijana, Austrijanaca i Slovenaca, koji upravo jačaju pred i posezonu. I to što noćenja rastu više u odnosu na prihode TZ-a pokazatelj je da sezona sve duže traje, jer se, objasnila je, prihodi pune iz pristojbe koja je izvan sezone niža. (Z. STRAHINJA)





Podijeli: Facebook Twiter