Od ljeta vlakić od mora do Bala

Bale (N. LAZAREVIĆ)
Bale (N. LAZAREVIĆ)

Jednoglasnom odlukom baljanskih vijećnika Detaljni plan uređenja Stancije Meneghetti na preksinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća stavljen je izvan snage.

Za ovu turističko-gospodarsku zonu površine 7.740 četvornih metara u zaleđu Barbarige DPU je donesen još 2008. godine zbog tadašnje zakonske obaveze koja više ne postoji, kazao je baljanski načelnik Edi Pastrovicchio te dodao da se ovom odlukom liberalizira korištenje te zone, odnosno daje mogućnost proširenja nekih objekata. Odlučeno je da se pokrene izrada Urbanističkog plana uređenja naselja Černibjek na zapadnoj granici općine u kojem je vlasnik polovice građevinskog zemljišta Općina.

S tvrtkom Mon Perin, u kojoj Općina Bale ima omanji vlasnički udjel, dogovoreno je da se tijekom ljetne sezone aktivira turistički vlakić koji bi goste vozio od plaže do recepcije i dalje do samih Bala, najavio je načelnik Pastrovicchio te dodao da će to smanjiti gužvu i bolje povezati Bale s morem. Smatra da bi se baljanski ugostitelji i obrtnici na tu inicijativu trebali nadovezati dodatnom turističkom ponudom. Vlakić bi trebao početi voziti već u svibnju.

Istoj tvrtki odobreno je postavljanje montažnog objekta za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u kampu Colone (k.č. 6840/2), što nisu podržali oporbeni vijećnici ustvrdivši da se ne protive samom postavljanju, već tome što se odluka donosi nakon što je objekt već postavljen. Zahtjev je stigao na vrijeme, ali nije ušao u proceduru, kazao je načelnik Pastrovicchio.

Damir Pastrovicchio (IDS) je predložio da se započne planirati gradnja rotora na cesti prema Krmedu te da se vijećnička pitanja postavljaju na početku zasjedanje vijeća, a ne na samom kraju kad su već svi umorni.

- Što god odlučili, uvijek će se netko osjećati oštećen, ustvrdio je načelnik Pastrovicchio nakon rasprave o držanja domaćih životinja u Golašu, što navodno smeta vlasnicima turističkih apartmana. Većina se žitelja Golaša ipak zalaže za stočarstvo, napomenuo je načelnik zaključivši da bi sami mještani trebali iznaći kompromis. Najavljeno je smanjivanje općinskih socijalnih olakšica.

Muškarcima veće naknade
Podzastupljeni spol u 11-članom baljanskom Općinskom vijeću su muškarci, kojih ima pet te su stoga odlukom o financiranju članova predstavničkog tijela općinski vijećnici muškog spola dobili deset posto veće naknade. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter