Od lipnja Pula ponovo morem povezana sa Zadrom

Ljeti su katamarani put Dalmacije prevezli više od 20 tisuća putnika (N. LAZAREVIĆ)
Ljeti su katamarani put Dalmacije prevezli više od 20 tisuća putnika (N. LAZAREVIĆ)

Državna brzobrodska linija Pula - Zadar bit će obnovljena, a osim u sezoni planira se i zimsko prometovanje barem jednom tjedno. Uskoro bi trebao biti raspisan koncesijski natječaj za brodara koji će liniju održavati, a početak plovidbe planiran je za početak lipnja. Brodska linija će tijekom cijele godine uz Lošinj ticati i otoke Unije, Susak, Ilovik i Silbu.

Čeka se javni natječaj

Obnovu brodske veze financirat će Agencija za obalni linijski pomorski promet s dva milijuna, Ministarstvo turizma s 1,5 milijuna kuna te tri zainteresirana grada i županije, najavila je nedavno u Rijeci zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.

Kako doznajemo od Davida Radasa iz Kabineta ministra Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u tijeku su aktivnosti koje prethode raspisivanju javnog natječaja za odabir brodara, koji će održavati državnu brzobrodsku liniju 9141 Pula - (Unije - Susak) - Mali Lošinj - (Ilovik - Silba) - Zadar (i povratno).

- Ova brzobrodska linija trebala bi biti uspostavljena uoči početka ovogodišnje turističke sezone i to za razdoblje od 1. lipnja do 31. prosinca 2017. godine, nakon čega će biti uspostavljena kao cjelogodišnja linija. Usporedo s pripremom javnog natječaja provode se aktivnosti vezano uz potpisivanje Sporazuma o zajedničkom financiranju spomenute brzobrodske linije, u kojoj će sudjelovati Agencija za obalni linijski pomorski promet zajedno s jedinicama regionalne i lokalne samouprave odnosno Istarska, Primorsko-goranska i Zadarska županija te gradovi Pula, Mali Lošinj i Zadar, zaključuju iz Ministarstva. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter