Od liganja se mogu stvarati cuda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za mnoge kontinentalce kojima je riba tek povremeno ili prigodno jelo, najcešci izbor iz morskog menija su pržene lignje. Odabir je to i vecine turista. Razlog je vrlo jednostavan - ukusno i kompaktno meso bez kostiju. Odlicne su za sve koji nemaju iskustva s ribom, za djecu i starce, da im kost ne zapne u grlu.

Pržene lignje jesu ukusne, ali zbog toga što upiju prilicno masnoce, teško padnu na želudac i teže se probavljaju. Meni su osobno najdraže na gradelama, a volim ih i punjene ili u rižotu. Lignja je uistinu zahvalna namirnica i od nje se mogu stvarati cuda.

Nema ništa sladeg od domace lignje. Kažu da su najukusnije one što se love na potezu od Funtane do Rovinja. Zato sam zahvalna za svaku tu našu domacu lignju koju dobijem od prijatelja, jer im je cijena uistinu astronomska. Na ribarnicama se mogu kupiti po cijeni od 90 do 120 kuna, za što se mogu kupiti i dva kilograma pa i više odlicne teletine.



Nadjevene lignje

Sastojci: kilogram liganja, devet žlica krušnih mrvica, devet žlica maslinovog ulja, pet režanja cešnjaka, fino narezanog, vezica peršinovog lišca, fino narezanog, papar i sol po ukusu.
Priprema: Lignje ocistite i odstranite krakove. S glavom izvucite i svu utrobu, odstranite dugacko pero, dobro operite te ostavite da se dobro ocijede.
Nadjev: Narežite krakove, dodajte mrvice, sedam žlica ulja, peršin, cešnjak, papar i sol. Sve dobro izmiješajte i nadijevajte lignje. Otvor zatvorite cackalicom ili zašijte koncem. Lignje složite jednu do druge u vatrostalnu zdjelu i prelijte preostalim uljem. Pecite poklopljeno na jakoj vatri (200 stupnjeva Celzija) oko sat vremena. Još vruce poslužite sa zelenom salatom.
Savjet: U smjesu možete dodati i jedno jaje te ribanog tvrdog sira.


Podijeli: Facebook Twiter